Proiect de ghidare în carieră pentru tineri

Un proiect de orientare profesională pentru creșterea în carieră a tinerilor a fost lansat la Chișinău. Elevii vor participa la sesiuni de instruire  în școli, iar partea practică va consta din vizite la întreprinderi, uzine. Programul a fost lansat de Rotary Club Chișinău care face parte dintr-o rețea globală de parteneri și lideri. Proiectul se va desfășura în perioada decembrie-ianuarie, dar la final vor fi distribuite pliante informative în mai multe instituții de învățământ, a menționat Octavian Zelinski, membră Rotary Club Chișinău ,în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

„Foarte mulți tineri, neînțelegându-și bine rolul în societate și neavând un plan de viitor, nu aleg întotdeauna o profesie foarte bine gândit, o aleg de multe ori ghidați de părinți, poate de trenduri, poate de niște calcule  ale lor care nu întotdeauna corespund realității”, a remarcat Octavian Zelinski.

Rotary Club Chișinău își propune prin acest proiect să le arate tinerilor că în Republica Moldova se poate de lucrat nu doar în domenii despre care se crede că sunt prestigioase. Alegerea trebuie să fie bine cântărită. Să se țină cont de oportunități, abilități, necesități.  „Republica Moldova are nevoie de specialiști de profesii tehnice, de profesii muncitorești și aceste profesii sunt cele care generează de fapt încasări, producție reală, locuri de muncă și perspective pentru țară”, a adăugat Octavian Zelinski.

Tinerii sunt invitați să se alăture acestui program, să nu piardă oportunitatea de a afla cât mai multe despre procesele de angajare. „Datorită acestui program ar putea să beneficieze și de excursii în cadrul fabricilor, văzând cum se mănâncă „pâinea” și ulterior astfel vor fi protejați de o decizie privind un job nepotrivit și făcând ceea ce le place”, a spus Alina Caradja, de la Asociația Patronala din Industria Ușoară.

Ecaterina Boboc, consultant principal la Direcția politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă, din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a afirmat că tinerii sunt cei care implementează și aduc în societate inovațiile și cei care constituie o bază activă a forței de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin intermediul subdiviziunilor sale teritoriale  oferă un șir de servicii pentru tineri, inclusiv serviciul de ghidare în carieră, formare profesională prin cursuri, instruire la locul de muncă, stagii profesionale, ceea ce le acordă tinerilor în procesul de studii și o bursă. Din totaluri absolvenților de cursuri de formare profesională, în primele nouă luni ale anului 2022, 45% de tinerii în vârstă cuprinsă de 16-29 de ani sunt absolvenți ai acestor cursuri.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.