Timp de 8 ani, progresul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană a fost moderat, fiind apreciat de experţi cu 3 puncte din 5. Cele mai importante evoluţii au fost înregistrate în domeniului dreptului de stabilire a societăţilor, statisticii şi a politicii macroeconomice şi macrofinanciare. Republica Moldova continuă însă să aibă restanţe pe dimensiunea soluţionării conflictului transnistrean, pe segmentul democraţiei şi supremaţiei legii în domeniul transporturilor.
Expertul economic al Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, Adrian Lupuşor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că reuşitele Republicii Moldova la capitolul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii s-au datorat reducerii numărului procedurilor necesare la deschiderea societăţilor, reducerii timpului necesar şi costurilor perfectării actelor, transmite IPN.
Domeniul statisticii, potrivit expertului, a parcurs un continuu proces de modernizare, prin Strategia de dezvoltare pentru perioada 2008-2011, care a fost urmată de Programul de dezvoltare strategică pentru perioada 2012-2014. În ceea ce ţine de politicile macroeconomice şi macrofinanciare, Adrian Lupuşor a adăugat că principalele realizări ţin de eficientizarea proceselor bugetare şi a planificării cheltuielilor publice.
Directorul executiv al Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, a specificat că progresele obţinute pe unele domenii au fost umbrite de mai multe restanţe sau chiar regrese înregistrate în perioada analizată. „Cele mai puţine rezultate au fost obţinute pe dimensiunea soluţionării conflictului transnistrean. Procesul de negocieri nu a adus rezultatele scontate din cauza atitudinii necooperante din partea autorităţilor transnistrene. Acestea au refuzat în mod constant să accepte discuţii oficiale privind elaborarea statutului juridic al regiunii în cadrul constituţional al republicii”, a mai spus Igor Boţan.
Directorul executiv al „ADEPT” a menţionat că şi conflictele din cadru coaliţiei de guvernare au afectat negativ atractivitatea Moldovei pentru transnistreni şi au alimentat şi mai mult tendinţele separatiste din regiune. Potrivit expertului, autorităţile de la Chişinău au avut posibilitatea să demonstreze clar că Republica Moldova are o orientare europeană şi că situaţia economică este una pozitivă. Acest fapt i-ar fi motivat pe locuitorii din regiunea transnistreană să dorească o apropiere de Chişinău.
Igor Boţan a subliniat că un alt domeniu unde au fost înregistrate progrese modeste este democraţia şi supremaţia legii, preponderent din cauza restanţelor majore la capitolul reformei administrative şi consolidarea autoadministrării locale în conformitate cu standardele europene. „Domeniul transporturilor este la fel unul din cele mai problematice, unde în pofida unor evoluţii pozitive din ultimii ani, persistă deficienţe majore ce ţin de transparenţa procedurilor de efectuare a tenderelor pentru reparaţia drumurilor, lipsa unui sistem eficient de audit tehnic, iar calitatea lucrărilor executate lasă mult de dorit”, a concluzionat expertul.
Raportul de monitorizare a fost realizat de „Expert-Grup” şi „ADEPT”, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, prin intermediul programului Buna Guvernare.