Progresele Planului de acțiuni în domeniul educației și comemorării Holocaustului, apreciate

Republica Moldova a întreprins în ultimul an pași pentru punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru anii 2017-2019 în domeniul educației și comemorării Holocaustului, susține reprezentantul președintelui în exercițiu al OSCE privind combaterea antisemitismului, rabinul Andrew Baker. Oficialul și-a încheiat vizita de trei zile în Moldova, în cadrul căreia a avut întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, cu comunitatea evreiască pentru a discuta progresul implementării Planului, transmite IPN.

Andrew Baker a apreciat inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a revizui curriculumul disciplinei școlare istoria ca să reflecte cu exactitate Holocaustul în contextul local. „Acum că începe o muncă importantă de implementare a acelor schimbări și revizuire a manualelor, mă bucur să văd că Misiunea OSCE în Moldova va oferi ministerului asistența unor experți în acest scop. O mai bună înțelegere a istoriei, inclusiv a Holocaustului, va promova cultura toleranței și a incluziunii în rândul tinerei generații din Moldova”, a declarat oficialul, citat într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE la Chişinău. Acesta, de asemenea, a salutat decizia Ministerului de a-și respecta angajamentul de a înființa un muzeu de istorie a evreilor la Chișinău, în strânsă cooperare cu comunitatea evreiască.

Rabinul Baker a fost încurajat de decizia Parlamentului de a organiza o audiere publică cu privire la progresul implementării Planului de acțiuni în iulie 2018. În cadrul unei întrevederi cu președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relațiile interetnice, Vladimir Țurcan, Andrew Baker a chemat autoritățile Republicii Moldova să asigure alocarea resurselor necesare pentru implementarea corespunzătoare a acestuia. De asemenea, a subliniat importanța pedepsirii crimelor motivate de ură și de negarea Holocaustului și a încurajat adoptarea legislației care să abordeze în mod clar această problemă.

Privind problema proprietății comunitare, rabinul Baker a fost informat de către comunitatea evreiască despre acordul de soluționare amiabilă în cazul sinagogii Rabbi Țirilson, încheiat în septembrie 2017. Rabinul și-a exprimat speranța că acordul va fi implementat pe deplin, prin eliberarea autorizațiilor de construcție ca un prim pas, care vor permite comunității evreiești să continue restaurarea acestei clădiri istorice. Rabinul Baker, de asemenea, a îndemnat Guvernul să treacă la o discuție mai largă cu privire la restituirea proprietăților comunitare evreiești.

„În timpul vizitei mele, am îndemnat pe interlocutorii mei din Parlament, Guvern și societatea civilă, să promoveze în continuare comemorarea și educația despre Holocaust, precum și importanța toleranței multietnice în Moldova, bazându-se pe realizările deja înregistrate”, a spus rabinul Baker.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.