Programul pro-rus al unui grup civic, propus candidaților la prezidențiale

Activistul Aurel Bucureanu îndeamnă candidații la alegerile prezidențiale să semneze un program propus de către Grupul „Viață. Viitor. Popor”. Candidații care vor adopta programul propus, denumit: „Pentru viață. Pentru țară. Pentru popor”, va primi garanția susținerii grupului de cetățeni „Viață. Viitor. Popor”.

Într-o conferință de presă la IPN, Aurel Bucureanu a descris programul propus candidaților. Printre prioritățile formulate de grupul de cetățeni este denunțarea acordurilor care ar putea duce la declanșarea unui război în Republica Moldova. Bucureanu a precizat că este vorba despre Parteneriatul pentru Pace cu NATO, potrivit căruia Rusia ar fi prezentat ca un dușman al statului nostru, iar NATO ar fi în contradicție cu Federația Rusă.

De asemenea, Aurel Bucureanu susține că Moldova nu este actualmente parte a unui conflict armat, iar țara nu trebuie să permită ca pe teritoriul său să poată fi transportată tehnică militară către Ucraina.

Grupul de cetățeni mai cere denunțarea acordului „Open Skies” cu SUA, semnat în 2023, care permite ca în Moldova să staționeze „borduri ale armatei americane, care aduc pe teritoriul țării arme și cetățeni ai lumii, trimiși în Ucraina”.

Aurel Bucureanu le mai cere candidaților, în cazul în care unul dintre ei devine președinte, să-și asume denunțarea Acordului cu NATO – SOFA și a acordului militar cu Republica Franceză, semnat și ratificat în acest an. Conform ultimului acord, spune el, pe teritoriul țării trec arme pentru Ucraina. De asemenea, mai este solicitată denunțarea acordului privind mobilizarea militară cu România și a acordului militar semnat cu Germania.

Aurel Bucureanu solicită candidaților la prezidențiale să examineze retragerea unor documente de stat, cum ar fi Strategia privind Securitatea Națională și Apărare, deoarece Rusia este calificată că principalul dușman al Moldovei. În opinia activistului, Guvernul, Parlamentul, Președintele, semnând asemenea documente, nu conștientizează riscurile unui război pe teritoriul Moldovei.

De asemenea, Bucureanu a cerut ca la alegerile prezidențiale să fie înregistrate grupuri de observatori din Rusia și China, nu doar din SUA și UE., iar „fondurile lui Soros și cele create de Departamentul de Stat al SUA să fie declarate în afara legii în Republica Moldova, deoarece cetățenii singuri sunt în stare să determine unde și spre ce merg în viitor”.

Aurel Bucureanu susține că programul pe care l-a prezentat la conferința de presă le-a fost trimis tuturor candidaților, dar că nici unul nu i-a răspuns. În context, îi îndeamnă să-l analizeze și să-l adopte, pentru a primi susținerea grupului pe care-l reprezintă.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.