Programul PARE 1+1 îşi menţine popularitatea printre potenţialii beneficiari
Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a recepţionat 46 de noi solicitări de participare la Programul de Atragere a Investiţiilor în Economia Naţională PARE 1+1, transmite Info-Prim Neo cu referire la directorul ODIMM Iulia Iabanji. PARE 1+1 este destinat migranţilor şi rudelor de gradul I ale acestora şi a fost prelungit la 30 ianuarie2013, printr-o decizie a Guvernului, până în 2015, după ce în 2010-2012 a fost implementat în Moldova cu titlu de program-pilot.
Iabanji a spus că ODIMM a desfăşurat deja două cursuri de instruire a câte 10 de zile pentru aplicanţi, instruirea în domeniul organizării afacerii fiind o condiţie de participare la program. Beneficiarilor PARE 1+1 li se oferă granturi în sumă de până la 200 mln lei, în baza formulei 1+1, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu din buget.
Pentru 2013, suma, oferită din buget pentru susţinerea acestui program, este de 32 mln lei, cu 10 mln lei mai mult faţă de cea oferită în anii 2010-2012 ( 22mln lei). Resursele sunt alocate de Uniunea Europeană în cadrul Matricei de politici pentru implementarea programului de Suport Bugetar „Stimularea economică în zonele rurale”.
„Vrem ca prin acest program să reîntoarcem în ţară cetăţenii plecaţi în căutarea unui loc de muncă, pentru ca ei să dezvolte afaceri mici, de producere a mărfurilor şi prestare a diverselor servicii, în special, în mediul rural”, a relevat ea.
Iabanji a mai spus că solicitările de participare la PARE 1+1 sunt aşteptate, la primul în acest an apel de propuneri, până la 15 martie.
„Vom analiza minuţios toate proiectele propuse, vom calcula suma granturilor ce urmează să fie direcţionată pentru susţinerea proiectelor selectate şi, în funcţie de rezultate, vom anunţa, eventual, un nou apel de propuneri de proiecte în acest an. Aici trebuie să spun că avem circa 50 de proiecte din anul trecut care, din lipsă de mijloace, nu au putut fi susţinute, le vom examina neapărat şi pe acestea”, a adăugat ea.
În anii 2010-2012, ODIMM, care gestionează acest program, a acceptat 142 de proiecte investiţionale, înaintate de migranţi şi rudele acestora de gradul I. Suma granturilor oferite a fost de 22 mln lei. Însă investiţiile atrase în proiectele respective au depăşit 76 mln de lei, adică fiecare leu alocat în program a atras circa 3 lei investiţii în economia naţională.