Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Dezbatere IPN

Facilitarea creșterii socio-economice locale și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din două regiuni cheie: municipiile Ungheni, Cahul și localitățile învecinate. Sunt două obiective majore promovate de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, program care a început în 2019. Cu ce rezultate se finalizează el, în ce măsură s-a eficientizat guvernarea locală, dacă a sporit calitatea serviciilor publice și a infrastructurii au discutat invitații dezbaterii publice „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ion Dolganiuc, primarul s. Colibași, r. Cahul, a declarat că Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE, a fost lansat în 2019, după care a fost un apel de finanțare și regiunile respective au aplicat la program. Astfel, proiectul depus de Colibași a fost selectat. Este vorba despre proiectul Piața regională din Colibași – model de revitalizare economică locală. Primarul susține că 2019 era perioada de COVID-19 și, respectiv, la semnarea contractului a fost nevoie de revizuire a unor lucrări, având în vedere că prețurile au crescut în acea perioadă. Proiectul a fost finanțat cu 200 de mii de euro, sau 4 milioane de lei. Proiectul total a fost de 7 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane au fost oferite de Consiliul raional Cahul, diferența fiind alocată de Primăria de Colibași.

Primarul declară că s-a pus accent pe piață, deoarece în Colibași există o piață de mai mulți ani, care era doar un teritoriu pavat cu un rând de tarabe. Lunea, care e zi de piață, se adunau toți producătorii din zonă, în unele zile fiind și peste o mie de oameni. În condiții de vară, nu se putea vorbi despre condiții de igienă și condiții sanitare atunci când lactatele, brânzeturile sunt comercializate la o tarabă deschisă. Astfel, proiectul și-a propus ca o fostă cazangerie să fie transformată într-o hală. De asemenea, a fost extinsă suprafața de tarabe, a fost renovată piața, fiind create condiții pentru o piață agricolă.

Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul, a remarcat că la baza selectării acestor regiuni pentru proiect au stat mai mulți indicatori, începând de la infrastructură, populație sau perspectivă de dezvoltare. Primarul de Cahul susține că programul a venit ca o investiție oportună și importantă pentru planurile de dezvoltare a localității. Programul finanțat de UE și implementat cu suportul PNUD Moldova și UNICEF Moldova, au vizat mai multe domenii, inclusiv infrastructura. Primarul își dorește foarte mult și se duc discuții cu partenerii de finanțare este ca programul să fie continuat atât cu regiunile cheie, dar și cu eventuala extindere pentru alte localități.

„Este un program complex, cel mai important program de suport din partea UE care se axează pe dezvoltarea locală și regională. Până la lansarea programului se vorbea că este important să existe programe de consolidare a capacităților și de a dezvolta proiecte locale și regionale. Și Cahul, și Ungheni figurează în mai multe documente strategice, dar și în acest program ele sunt în lista orașelor ca poli de creștere, care aveau un portofoliu de proiecte pentru care era nevoie de investiții. Acest program s-a pliat perfect pe strategiile regionale de dezvoltare și a devenit un suport solid și pentru proiectele pe care și le asumase Guvernul pentru dezvoltarea regiunilor”, a spus Nicolae Dandiș.

Dezbaterea publică „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF” este ediția a șasea, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.