Programul de studiere a limbii de stat pentru funcţionarii publici va continua
Timp de trei ani, cât a durat programul de studiere a limbii de stat, peste 470 de funcţionari publici din autonomia găgăuză şi din trei raioane din nordul republicii au învăţat limba oficială în cadrul cursurilor organizate de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni cu sprijinul OSCE şi al IDIS Viitorul. Autorii proiectului spun că ar mai exista cam tot atâtea solicitări, acesta fiind unul dintre motivele pentru care instruirea va continua.
Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, afirmă, însă, că, deşi au fost identificate soluţii financiare pentru extindere instruirii şi în alte raioane, ar fi necesară şi o contribuţie mai mare din partea statului.
Brendan Moran, ambasador OSCE prezent la o reuniune de bilanţ a programului, a afirmat că autorităţile sunt primele care trebuie să fie preocupate de integrarea lingvistică a minorităţilor. “Această integrare implică responsabilităţi din două părţi. Reprezentanţii minorităţilor trebuie să înţeleagă necesitatea cunoaşterii limbii oficiale, iar autorităţile trebuie să trateze cu mare seriozitate subiectul”, a precizat Brendan Moran.
Cei mai mulţi dintre participanţii la program se declară hotărâţi să continue studiul. Ludmila Dovgani, specialist principal în cadrul primăriei municipiului Bălţi, spune că în urma cursurilor la care a asistat, poate şi întocmi acte oficiale, dar că îşi mai doreşte să comunice absolut liber în limba de stat.
De multe ori simpla studiere a limbii nu este suficientă. Mulţi dintre funcţionarii din zone compact populate de minorităţi naţionale se plâng că pentru a-şi fortifica abilităţile lingvistice au nevoie de mediu de comunicare, care de multe ori nu există. Este mai ales cazul autonomiei găgăuze. Guvernatorul Mihail Formuzal consideră că o soluţie ar fi o mai bună studiere în şcoală. “Timp de un an şi jumătate de când sunt în această funcţie, doar doi oameni mi s-au adresat în limba de stat. De aceea, cred că trebuie să cuprindem mai multă lume cu astfel de cursuri, să aplicăm tehnici mai eficiente de instruire, CD-uri, şi să punem accentul pe instruirea în şcoală. Avem, însă, nevoie de susţinere. Solicitarea noastră către Guvern a fost susţinută doar parţial. Am obţinut 4 mln lei pentru a organiza mai bine instruirea limbii de stat în şcoli, deşi solicitasem 13”, a adăugat Formuzal.
Potrivit legislaţiei în vigoare, cunoaşterea limbii oficiale este o obligaţie pentru persoanele care aspiră la funcţii publice.