Curtea de Conturi a prezentat, astăzi, în ședință publică Raportul auditului situațiilor financiare ale programelor naționale de ocrotire a sănătății, la data de 31 decembrie 2017. Irina Pîntea, controlor de stat principal, a menționat că auditul a fost efectuat la solicitarea finanțatorului extern – Banca Mondială, în conformitate cu condițiile prevăzute în Acordul de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, transmite IPN.
Acordul de finanțare a fost semnat în iulie 2014 în vederea realizării programului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, pe un termen de 5 ani. Asociația Internațională pentru Dezvoltare s-a angajat să ofere 30,8 mln dolari, dintre care 28,7 mln dolari sub formă de suport bugetar și 2,1 mln dolari – componenta de asistență tehnică, destinată unor acțiuni întreprinse pentru atingerea indicatorilor prevăzuți de proiect.
Auditorii au relevat denaturări aferente situațiilor financiare ale cheltuielilor subprogramului „Politici şi managementul în sectorul sănătății”. Raportul financiar a fost denaturat cu suma de 350,8 mii de lei, inclusiv din cauza nerespectării unor prevederi ale cadrului de reglementare în domeniul evidenței contabile și raportării financiare în sectorul bugetar.
La capitolul cheltuieli suportate pe parcursul anului 2017 din mijloacele financiare ale Proiectului de Asistență Tehnică (438,1 mii dolari SUA), componentă a programului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, s-a constatat că acestea oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine fidelă şi veridică a situațiilor financiare.
Lipsa reglementărilor privind delimitarea responsabilităților de realizare a activităților de către fostul Minister al Sănătății şi Compania Națională de Asigurări în Medicină, dar și lipsa interacțiunii datelor raportate ale indicatorilor de rezultat determină riscul de nerealizare a obiectivelor stabilite în Acordul de finanțare, precum și nevalorificarea resurselor financiare creditare, notează auditorii.
Boris Gîlcă , secretar general de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit echipei de audit pentru analiza efectuată, promițând evitarea pe viitor a neconformităților.
Entitatea supusă auditului urmează să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor, în termen de șase luni.