Programul de educaţie parentală „Mellow Parenting” a fost lansat în Republica Moldova şi are drept scop să sprijine părinţii în dezvoltarea competenţelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală şi până la vârsta preşcolară. Acesta se bazează pe principiile de ataşament, învăţare socială şi teoria comportamentului cognitiv, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, modelul „Mellow Parenting” este preluat din Marea Britanie şi va fi implementat, pentru început, în şase regiuni ale ţării. În acest sens, în perioada 13-16 septembrie, cu susţinerea a doi experţi internaţionali în domeniul programului „Mellow Parenting”, la Chişinău se desfăşoară un atelier de instruire pentru viitorii practicieni din Chişinău, care vor fi licenţiaţi să desfăşoare programul.
„Înţelegem cu toţii cât de important este sprijinul în primii ani de viaţă ai copilului pentru a-i asigura un start sigur şi sănătos. Tocmai din aceste considerente este important să oferim familiei suportul necesar la momentul potrivit, prin asigurarea accesului ei la servicii ce ţin inclusiv de dezvoltarea abilităţilor parentale”, a declarat ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş.
Rezultatele programului „Mellow Parenting”, desfăşurat în Scoţia în anii 2013 şi 2014 arată o reducere semnificativă a cazurilor de depresie şi anxietate la părinţi, o creştere a încrederii în sine la aceştia, o scădere a comportamentului negativ la copii, precum şi o reducere a numărului certurilor, ca urmare a comportamentului provocator.