Prognozele ME privind creşterea economică a PIB pe anul curent sunt mai rezervate
„Creşterea economică care va fi înregistrată de Moldova în anul curent ar putea fi mai mică decât am prognozat anterior şi va constitui 3,5% – 4%”, a declarat, marţi, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, în cadrul prezentării publicaţiei „Tendinţe în economia Moldovei”, editată de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică.
Datele inserate în această publicaţie, pe 9 luni 2011, arată că ritmul de creştere economică din trimestrul III este mai lent. Potrivit lui Valeriu Lazăr, una din consecinţele scăderii ritmului de creştere economică este criza cu care se confruntă unele ţări partenere ale Republicii Moldova, în parte cele din UE, unde s-a redus cererea internă la exporturile moldoveneşti. Sunt şi alte cauze – scumpirea resurselor energetice pe piaţa internaţională.
Reducerea ritmului de creştere economică poate fi cauzată în continuare şi de constrângerile interne, a specificat Lazăr. Printre acestea vicepremierul a menţionat oferta săracă de produse şi servicii pentru export pe care o propune economia Moldovei. „Astăzi nu mai este o problemă accesul pe pieţele străine a producătorilor noştri. Dar produsele propuse pentru export sunt puţin diversificate”, a declarat oficialul.
Printre provocările anului 2012 Valeriu Lazăr a menţionat îmbunăţirea administrării fiscale şi vamale, racordarea la standardele europene a sistemului de certificare a mărfurilor şi serviciilor, înlăturarea barierelor în comerţ.
„Dacă vom valorifica oportunităţile care vor apărea, s-ar putea să avem un scenariu mai optimist şi creşterea economică nominală de 3,5 să fie mai mare cu 1,5-2% . Dar există şi un scenariu negativ, că acest indicator va scădea mai mult, acesta ar putea fi de 2,6%”, a declarat ministrul economiei.
Experţii de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică s-au abținut să facă prognoze pentru anul 2012, menţionând că vor reveni cu acestea în aprilie, când vor fi prezentate toate datele pe 2011 de către BNS.