Prognoze de creştere economică pentru anul viitor

Guvernul prognozează pentru anul viitor o creştere economică de 4%. Produsul Intern Brut va atinge 106,1 mlrd lei, faţă 97,6 mlrd lei – valoarea scontată în 2013, transmite IPN cu referire la vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei.

Prezentând prognozele indicatorilor macroeconomici în şedinţa executivului, Valeriu Lazăr a spus că pentru anii 2015-2016 se aşteaptă o creştere economică de 5 % şi, respectiv, 4,5%. Vicepremierul a spus că scenariul este unul moderat. În opinia sa, creşterea economică ar putea fi mai mare.

„Noi sperăm să devină mai sesizabile rezultatele reformelor structurale efectuate în unele ramuri, a investiţiilor publice mari pe care le facem, în special în infrastructură. Îşi va spune cuvântul parafarea şi, ulterior, semnarea Acordului de Liber Schimb  Aprofundat şi Comprehensiv cu UE. Sperăm că va fi un semnal pentru potenţialii investitori de a alege Moldova drept destinaţie pentru investiţiile lor”, a spus oficialul.

Pentru anii 2014-2016 se prognozează fluctuaţii neesenţiale ale cursului de schimb al leului – între 12,9 şi 13 lei pentru un dolar SUA. La finele anului curent, cursul prognozat este de 12,57 lei pentru un dolar SUA.

Inflaţia se prognozează de la nivel de 4,7%, la finele anului 2014, şi de 6,4% şi, respectiv, 5,5%, la finele anilor 2015 şi 2016.

Guvernul mai prognozează o creştere a exporturilor pe termen mediu cu 8,2%, iar ale importurilor cu 7,7%. Gradul de acoperire a importurilor prin export în anii 2014-2016 va înregistra 42,5%.  Soldul negativ al balanţei comerciale se va majora de la 3,45 mlrd dolari în 2014 la 3,97 mlrd dolari în 2016, iar ponderea acesteia în PIB va înregistra o valoare între 42,6% în 2014 şi 39,9% în 2016.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.