La sfârșitul lunii septembrie, profitul băncilor era mai mare cu 71,6% față de perioada similară a anului 2021, majorând-se de la 1,6 la 2,8 miliarde de lei. Expertul economic Viorel Gîrbu a spus la postul de radio Europa Liberă că profitul semnificativ obținut de bănci poate fi explicat prin intervențiile Băncii Naționale, transmite IPN.
Veniturile din dobânzile la împrumuturile bancare au crescut cu 77% sau cu 2,8 miliarde de lei față de luna septembrie a anului trecut, potrivit Băncii Naționale. A crescut și suma obținută de bănci din onorarii, comisioane, și cea încasată din diferențele de curs valutar. Sectorul bancar, conform datelor prezentate de bănci, înregistrează o creștere a activelor, creditelor, fondurilor proprii și a depozitelor. Chiar și așa, s-au micșorat depozitele persoanelor fizice și cele ale persoanelor juridice și au crescut în valoare absolută creditele expirate și neperformante.
„BNM a impus băncile să mărească rata la creditele oferite. Urmare a acestei schimbări a politicii monetare, au crescut foarte mult și costurile de împrumut pentru guvern. De fapt, cel care plătește cel mai mult este chiar guvernul, care a plătit dobânzi de peste 20%”, a precizat Viorel Gîrbu. Expertul a mai explicat pentru sursa citată că băncile comerciale și-au schimbat abordarea și au majorat ratele dobânzilor sub limita impusă de BNM, în timp ce guvernul a plătit din plin pentru banii împrumutați.
Datele privind datoria de stat internă pentru primele nouă luni ale anului, prezentate de Ministerul Finanțelor, arată că au fost emise valori mobiliare de stat în sumă de circa 18,5 miliarde de lei, dintre care 75,8% au fost procurate de investitori bancari. Astfel, statul s-a împrumutat de la bănci cu peste 14 miliarde de lei, iar suma achitată pentru dobânzi a fost de circa 900 de milioane de lei, adică o treime din totalul veniturilor obținute de bănci din dobânzi.
La începutul lunii decembrie, BNM a redus rata de bază cu 1,5%, care a ajuns la 20%, aceasta fiind prima micșorare din ultimii doi ani. Guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, a spus că decizia a fost luată după ce s-a confirmat ultima prognoză a BNM privind inflația și au fost înregistrate tendințe dezinflaționiste.