Profitul pe sistemul bancar a însumat la sfârșitul lunii septembrie 1,8 miliarde de lei, majorându-se cu 32,5% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea profitului este determinată, în mare parte, de creșterea veniturilor neaferente dobânzilor cu 14% sau cu 265,9 milioane de lei, transmite IPN.
Veniturile totale au constituit 5,5 miliarde de lei, dintre care veniturile din dobânzi – 60,6% (3,3 miliarde de lei), iar veniturile neaferente dobânzilor – 39,4% (2,2 miliarde de lei). Concomitent, cheltuielile totale au constituit 3,7 miliarde lei, inclusiv cheltuielile cu dobânzile – 27,8% din totalul cheltuielilor (1 miliard de lei), iar cheltuielile neaferente dobânzilor – 72,2% (2,7 miliarde de lei).
Majorarea profitului este determinată, în mare parte, de creșterea veniturilor neaferente dobânzilor. Concomitent, s-au majorat și veniturile din dobânzi cu 3,1 % sau 99,4 milioane de lei ca urmare a majorării portofoliului de credite.
Potrivit BNM, la data de 30 septembrie, în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate. BC „Moldindconbank” SA și BC „Energbank” SA sunt supravegheate în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat pe 20 octombrie 2016 și 11 ianuarie 2019. Aceasta ca urmare a constatării unor grupuri de persoane care acționau concertat, au achiziționat și aveau o deținere calificată în capitalul social al băncilor în mărime de 63,89% („Moldindconbank”) și, respectiv, 52,55 % („Energbank”), fără aprobarea prealabilă scrisă a BNM.
În nouă luni ale anului 2019, în sectorul bancar a continuat tendința de consolidare a fondurilor proprii și de creștere a activelor și portofoliului de credite. E de menționat că, în perioada de referință, s-a redus ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite. Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate.