Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Mark Tkaciuk

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic” l-a desemnat pe Mark Tkaciuk în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie.

Mark Tkaciuk s-a născut pe 26 septembrie 1966 la Soroca. Începând cu 1982 a lucrat în cadrul unei expediții arheologice a Academiei de Științe a RSSM. În 1987 a devenit membru al Departamentului de arheologie a Academiei de Științe. În 1989 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. În 1991 a terminat studiile la școala arheologică de teren în Marea Britanie. Din 1992 până în 1994, a studiat la Institutul de Istorie a Culturii Materiale din Sankt Petersburg. În anul 1995 a susținut teza de doctor, iar în următorul a publicat cartea „Археология свободы” (Arheologia libertății). În anul 1998 a fost rector, iar din 2011 este administratorul Școlii superioare de antropologie. Din anul 2000 până în prezent, este redactor-șef al publicației „STRATUM plus”.

A fost deputat al Parlamentului din partea comuniștilor, 2001-2002 și 2009-2014. Din 2002 până în 2008, a fost consilierul președintelui Vladimir Voronin. În 2019, fiind parte a unui grup de inițiativă, a anunțat despre crearea Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic”. Este membru al comitetului executiv și central al partidului.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 22150 de lei și 14000 de lei salariul soției, în ambele cazuri sursa venitului fiind publicația periodică „STRATUM plus”. Candidatul are un onorariu de la HD-Centre în valoare de 138728 de lei.

În campania electorală candidatul Mark Tkaciuk împreună cu echipa sa evidențiază două planuri de acțiuni. Planul A se referă la construirea grădinițelor și terenurilor de sport, repararea țevilor și acoperișurilor, modernizarea, amenajarea și repararea străzilor principale, inclusiv reconstruirea completă a străzilor din microraioanele Slobozia și „Юбилейный” (Jubileu). O altă prioritate vizează creșterea numărului unităților de transport public, cu extinderea rețelei de rute care prevăd deplasarea comodă spre întreprinderi industriale din municipiu.  Un alt scop trasat de candidat este lichidarea gunoiștilor, implementarea sistemului de colectare separată a deșeurilor și a noilor tehnologii eco privind reciclarea deșeurilor.

Planul B se referă la modernizarea orașului Bălți. Potrivit acestuia, Bălțiul trebuie să devină o capitală industrială și de afaceri a Republicii Moldova, să reprezinte principalul nod de transport între Ucraina – Moldova – România. Candidatul își mai propune să facă orașul Bălți cel mai mare și prestigios centru universitar din Moldova, precum și să dezvolte turismul în oraș.

Conform tragerii la sorți, Mark Tkaciuk a fost înscris preliminar cu numărul 12 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.