Profesorii de şah din Moldova vor fi pregătiţi online

Până la sfârşitul anului curent va fi lansată pregătirea online a profesorilor-antrenori de şah din Moldova. Proiectul este desfăşurat de Academia Naţională de Şah din Moldova, care deja a contribuit la pregătirea a 20 de profesori de pe ambele maluri ale Nistrului. Ion Gîrneţ, managerul general al academiei, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că pentru a dezvolta şahul din punct de vedere sportiv mai întâi trebuie implementată disciplina în şcoli.

Asociaţia obştească Academia Naţională de Şah din Moldova a fost fondată în 2010. Preşedintele Academiei este membrul echipei olimpice de şah, Viorel Iordăchescu, mare maestru internaţional. Scopul Academiei este dezvoltarea şi promovarea şahului în Republica Moldova, atât ca sport, precum şi ca disciplină educaţională. În contextul sarcinilor sale statutare, Academia a organizat conferinţa de presă cu tema: „Dezvoltarea şahului în Republica Moldova la nivel european”, la conferinţă a participat preşedintele Uniunii Europene de Şah, Silvio Danailov. De asemenea, s-a inclus prin punte live legenda şahului mondial Garry Kasparov, în semn de susţinere a dezvoltării şahului în Moldova.

În luna septembrie curent, Academia a obţinut dreptul exclusiv pentru implementarea soft-ului specializat de predare a şahului la distanţă „Chess Teaching Platform”, elaborat de Kasparov Chess Foundation Europe. Tot atunci a fost încheiat un acord de colaborare trilateral dintre Ministerul Educaţiei, Kasparov Chess Foundation Europe şi Academia Naţională de Şah. Ion Gîrneţ a comunicat jurnaliştilor că până la sfârşitul anului urmează să fie selectaţi profesori de şah care să fie pregătiţi online.

În perioada aprilie 2013-aprilie 2014 se desfăşoară proiectul „Şahul Uneşte!”, susţinut de UE şi PNUD, în cadrul căruia au fost instruiţi 20 de profesori-antrenori de şah, dar au fost elaborate şi materiale didactice necesare pentru implementarea şahului ca disciplină şcolară. Ion Gîrneţ susţine că lipsa de profesori calificaţi de şah duce la faptul că generaţia tânără renunţă să-l practice la vârsta adolescenţei, iar membrii echipei olimpice nu se schimbă deja de mai mulţi ani.

Ion Gîrneţ s-a referit şi la tablele de şah instalate în centrul oraşului Chişinău. Potrivit datelor sale, astfel de table vor fi instalate în toate sectoarele capitalei. Managerul general al Academiei apreciază pozitiv instalarea acestor table de şah şi îi îndeamnă pe alţi amatori de şah, care au idei pentru promovarea jocului, să se adreseze la Academie cu iniţiativele lor.

De asemenea, Ion Gîrneţ a menţionat că şahul va fi introdus, începând cu anul viitor, în grădiniţe, deoarece vârsta de când încep copii să înveţe a juca şah a coborât la 4-5 ani. „La Academie avem grupe întregi de copii cu vârstă fragedă”, a comunicat managerul general al Academiei.

  • ion girnet despre instruirea online.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.