Profesorii ar putea rămâne fără salarii pentru lunile octombrie-noiembrie, BCS

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că profesorii ar putea rămâne fără salarii pentru lunile octombrie-noiembrie dacă nu vor fi alocate mijloace financiare prin rectificarea bugetului. Aceștia anunță că au adresat o solicitare către Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor pentru a obține informații în legătură cu situația care s-a creat în sistemul de învățământ, transmite IPN.

„Actualmente nu este întreprinsă nicio măsură pentru a acoperi aceste cheltuieli pentru anul 2021 și nici nu se cunoaște suma necesară. Solicităm Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, Guvernului Republicii Moldova să intervină de urgență pentru a stabili care este necesarul pentru a acoperi deficitul de finanțare pentru anul 2021. Suma respectivă trebuie prevăzută în rectificarea bugetului, astfel încât nici o școală să nu fie închisă”, a declarat deputatul Petru Burduja.

Deputatul a spus că în anul 2019, când Maia Sandu a ocupat funcția de prim-ministru al țării, nu a întreprins nimic pentru a asigura finanțarea școlilor. „Și abia în luna decembrie 2019, când a fost aprobat un nou guvern, susținut de socialiști, au fost identificate surse financiare necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice și acoperirea cheltuielilor generale ale sistemului de învățământ. Iar în anul 2020, care a fost foarte dificil, în condiții de pandemie, guvernul a identificat finanțare pentru toate cheltuielile din sistemul educațional”.

Colegul său, deputatul Vladimir Odnostalco, declară că  „Ministerul Educației exercită presiune asupra autorităților locale de a închide instituțiile de învățământ prin mecanismul de subfinanțare a școlilor”. Potrivit lui, în 2014, în Moldova a fost adoptat noul Cod al Educației, conform căruia instituțiile de învățământ din țară au început să fie finanțate în funcție de numărul de elevi. „Dacă există un anumit număr de copii, școala primește finanțare, dacă nu – nu primește”, a notat parlamentarul. „În anul 2019, când a fost învestit guvernul susținut de fracțiunea socialiștilor în Parlament, ei au găsit o soluție pentru această problemă, însă astăzi, Ministerul Educației exercită o anumită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățământ, prin mecanismul de subfinanțare a școlilor”, a mai spus Vladimir Odnostalco.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.