Profesori de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruiți în domeniul democrației

Profesori de pe ambele maluri ale Nistrului  vor fi instruiți pe parcursul a doi ani în domeniul respectării şi promovării drepturilor omului. Activitățile, lansate la inițiativa Institutului pentru Democrație, vor fi susținute financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Pe perioada programului vor fi deschise trei centre destinate instruirii cadrelor didactice, iar beneficiari vor fi circa 300 de profesori, transmite IPN.

Coordonatorul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, Jarek Domanski, reprezentant al Delegației Uniunii Europene la Chişinău, a declarat într-o conferință de presă că, ajuns la a patra etapă de implementare, proiectul se extinde şi pe latura proiectelor societății civile. „Consider că este unul din cele mai ambițioase şi probabil grele proiecte pentru că vizează educația şi este vorba despre teme de discuție complicate pentru locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Dar cred că prin intermediul organizațiilor societății civile vom înainta în realizarea acestui proiect. Scopul primordial al acestui proiect este interacțiunea şi ajutorul oamenilor la modul practic”, a spus Jarek Domanski.

Metodistul Centrului de promovare şi protecție a drepturilor femeilor, Jana Şaşacova, a spus că proiectul are scopul să informeze profesorii despre democrație, despre respectarea drepturilor omului, după care profesorii vor transmite cunoștințele obținute elevilor. În cadrul proiectului vor fi publicate mai multe manuale şi vor fi organizate seminare comune ale profesorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. „Proiectul în sine nu va putea soluționa conflictul transnistrean, care durează de ani de zile, dar împreună cu alte acțiuni cred că vom merge pe calea soluționării acestei probleme”, a mai spus Jana Şaşacova.

Directorul Institutului pentru Democrație, Andrei Borşevschi, a menționat că importanta proiectului constă în faptul că tinerii îşi vor cunoaşte drepturile şi cum pot să şi le apere. Pentru aceasta este nevoie de educație calitativă, iar pregătirea calitativă a cadrelor didactice în sfera democrației şi drepturilor omului va spori calitatea sistemului de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului. „Majoritatea profesorilor au fost formați încă pe timpul Uniunii Sovietice, astfel, una din problemele sistemului de învățământ este numărul mic al cadrelor didactice tinere, iar profesorii din sistem folosesc metode depăşite de învăţământ”, a spus Andrei Borşesvchi.

Proiectul cu o durată de doi ani are un buget de circa 650 de mii de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE