Mai mulți profesori au cerut astăzi, 5 octombrie, de Ziua Profesorului, salarii cu 50% mai mari pentru cadrele didactice și dublarea salariilor personalului auxiliar, în cadrul unei manifestații denumite simbolic: „Profesor, nu cerșetor”. Profesorii spun că cerințele incluse într-o petiție depusă acum o lună la Guvern nu au fost luate în seamă de autorități, transmite IPN.
Potrivit Nataliei Bzovaia, fondatoarea Comunității „Pedagogi Solidari”, de la începutul campaniei „Profesorii merită” a constatat că aceștia sunt ignorați, se fac presiuni și se toarnă foarte mult noroi asupra lor, fapt care arată că Guvernarea nu are nevoie de pedagogi. „Dacă guvernarea își dorește în continuare să se afle la putere, cu siguranță va trebui să rezolve, odată și odată, problema cu pedagogii și acum este un moment când ar putea să o facă mai ușor, căci peste 2-4 ani totul va fi mai grav”, a menționat cadrul didactic.
Fondatoarea Comunității „Pedagogi Solidari” susține, la peste o lună de la lansarea petiției, profesorii nu au primit un feedback de la autorități. Astăzi însă, la ora când a fost programată manifestația, a venit pe adresa de e-mail a comunității un mesaj de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe cere însă nu a reușit să-l studieze.
Serafim Ghincolov, profesor de limbă franceză, consideră că guvernarea ar trebui să planifice mai bine mijloacele bănești pentru educație. Profesorii încearcă să se facă auziți, dar deocamdată nu sunt băgați în seamă. Un salariu decent pentru profesori ar însemna 8-10 mii de lei, a mai spus Serafim Ghincolov.
Manifestanții au mai spus că au venit să protesteze chiar de Ziua Profesorului și să spună că, oriunde în lume, educația este prioritară, dar nu și în Republica Moldova. Aceștia au rugat încă o dată autoritățile să-și aplece urechea la solicitările profesorilor, dar și ale părinților, care nu mai pot finanța acest domeniu, așa ca profesorii să nu fie nevoiți să stea cu mâna întinsă.