Produsul Intern Brut este în scădere
În ianuarie-septembrie 2009 produsul intern brut a fost în scădere - în termeni reali - cu 7,7% comparativ cu ianuarie-septembrie 2008, transmite Info-Prim Neo cu referire la Biroul Naţional de Statistică (BNS). Valoare nominală în preţuri curente de piaţă fiind de 44166 milioane lei.
Potrivit comunicatului BNS, valoarea adăugată brută total pe economie s-a redus cu 8,3% în raport cu ianuarie-septembrie 2008. Şi valoarea adăugată brută din sectorul de bunuri în a marcat o scădere de 19,1% în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2008. Scăderea este condiţionată de reducerea semnificativă ( cu -23,3%) a valorii adăugate brute din industrie şi diminuarea (cu -10,6%) a valorii adăugate brute din agricultură, economia vînatului, silvicultură şi pescuit.
Totodată, din punct de vedere al contribuţiei la formarea produsului intern brut, valoarea adăugată brută înregistrată în sectorul de bunuri s-a diminuat cu 1,4 puncte procentuale faţă de perioada analogică a anului precedent, influenţînd negativ (cu - 4,2%) indicele de volum al produsului intern brut.
BNS constată o diminuare cu 4,5% a valorii adăugate brute din sectorul serviciilor. Reduceri semnificative au fost marcate pentru volumul de activitate din sectorul construcţiilor (-30,8%), urmat de volumul de activitate din sectoarele transporturilor şi comunicaţiilor (-14,8%) şi comerţului cu ridicata şi cu amănuntul (-4,5%), atunci cînd volumul de activitate din sectorul „alte activităţi de servicii” a depăşit cu 5,9 % realizările perioadei similare a anului anterior, deţinînd 52,2% din sectorul serviciilor şi 34,2% din produsul intern brut faţă de 46,2% şi 29,5% respectiv în ianuarie-septembrie 2008.
În perioada de referinţă, rata valorii adăugate brute (valoarea adăugată brută raportată la volumul de producţie) pe economie a depăşit cu 3,0 puncte procentuale ale nivelului perioadei respective din anul precedent. Acest lucru se datorează diminuării ponderii consumului intermediar în volumul producţiei de la 62,6% în ianuarie-septembrie 2008 până la 59,6% în ianuarie-septembrie 2009 – total pe economie.
Volumul impozitelor pe produse (inclusiv a celor de import) colectate la bugetul public naţional au înregistrat o scădere de 8,4%, contribuind la formarea produsului intern brut cu 16,2% faţă de 17,9% în ianuarie-septembrie 2008.
În acelaşi timp, analiza eficacităţii operaţiunilor de comerţ exterior arată o reducere în perioada de referinţă cu 5,6 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Diminuarea s-a înregistrat şi pentru efortul la exporturile de bunuri şi servicii, de la 18,5% în ianuarie–septembrie 2008 la 16,7% în ianuarie-septembrie 2009.
Cu toate că importurile de bunuri şi servicii continuă să prevaleze asupra exporturilor de bunuri şi servicii la decalajul export - import s-a resimţit o ameliorare, care în perioada de referinţă a fost de 1 la 0,50 faţă de 1 la 0,44 în perioada similară a anului precedent. BNS conchide că în această perioadă, la fiecare leu de bunuri şi servicii importate s-au exportat bunuri şi servicii mai puţin cu 50 bani, faţă de 56 bani înregistraţi în ianuarie-septembrie a anului 2008.