Produsele electrocasnice din Moldova vor fi etichetate după modelul european

Produsele electrocasnice vor avea etichete energetice noi, pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind etichetarea produselor cu impact energetic, o versiune actualizată a directivei UE în domeniu, care presupune simplificarea informațiilor afișate despre consumul de energie al produselor introduse pe piață sau puse în funcțiune, transmite IPN.

Una din prevederile inițiativei legislative este înlocuirea claselor energetice, de la A+++ la D în prezent, la A la G, preluând astfel standardele în vigoare în Uniunea Europeană. În prezent, cele mai eficiente produse electrocasnice se încadrează la categoria B, lăsând loc pentru evoluțiile tehnologice să fie încadrate la categoria A.

Ministerul Energiei precizează că principala noutate a căreia este simplificarea informațiilor afișate despre consumul de energie al produselor introduse pe piață sau puse în funcțiune. Astfel cetățenilor le va fi mai ușor să înțeleagă ce consum de energie are fiecare unitate, pentru a face alegeri conștiente în vederea eficientizării consumului de energie al gospodăriilor lor, care în definitiv le influențează facturile lunare.

Conform noii legi, pentru fiecare produs cu impact energetic urmează a fi elaborate regulamente specifice, iar calitatea produselor va fi verificată de către Inspectoratul de stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.