Produsele agricole mai scumpe în 2010 decât în 2009
Preţurile la produsele agricole în 2010 s-au majorat cu peste 42% în comparaţie cu 2009. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2010, cel mai simţitor au crescut preţurile la floarea soarelui, struguri, culturile cerealiere şi leguminoase, transmite Info-Prim Neo cu referire la Biroul Naţional de Statistică (BNS).
Astfel, preţul mediu de vânzare a producătorului către întreprinderile de stat agricole, la floarea soarelui, s-a majorat cu peste 89 la sută în 2010; cu 80% a fost majorat preţul producătorului la producţia de struguri; preţurile la culturile cerealiere şi leguminoase, precum şi la fructe, au fost majorate cu peste 60% şi, respectiv, în jumătate.
BNS mai informează că în 2010 au crescut şi preţurile la lapte şi ouă, cu 12% şi, respectiv, 6%. Cea mai mare creştere a preţurilor de producător se atestă începând cu luna octombrie 2010, în special, această situaţie fiind caracteristică pentru produsele vegetale.
Totodată datele BNS demonstrează o micşorare în 2010 a preţurilor de vânzare a bovinelor şi porcinelor în masă vie, cu 14% şi, respectiv, 1%.