Productivitatea culturilor agricole va scade în condiţiile temperaturilor tot mai mari

În doar câţiva ani, din cauza temperaturilor în continuă creştere, productivitatea culturilor agricole în Republica Moldova va scădea. Potrivit prognozelor experţilor Ministerului Mediului, productivitatea grâului de iarnă poate descreşte cu 14,3% – 17,8%, a sfeclei de zahăr cu 6,1% – 6,5%, iar a florii-soarelui cu 0,6% – 1,6%, transmite IPN.

Potrivit autorilor unei strategii de adaptare la schimbarea climei Republicii Moldova, multe dintre culturi vor deveni mai vulnerabile la verile tot mai fierbinţi şi mai uscate. Recoltele de legume, care necesită frecvent irigate, se vor reduce chiar mai mult decât recoltele de cereale. O frecvenţă sporită a fenomenelor climaterice extreme ar putea duce la  introducerea unor noi dăunători şi boli.

Seceta va duce la degradarea solului, ceea ce reprezintă o ameninţare majoră pentru durabilitatea resurselor funciare şi poate prejudicia capacitatea agriculturii Republicii Moldova de a se adapta cu succes la schimbarea climei.

Totodată, sezonul mai lung de vegetaţie va spori potenţial productivitatea culturilor furajere. Astfel, este posibilă reducerea costurilor de întreţinere a animalelor.

Producţia agricolă totală pentru anul 2011 s-a estimat la 21,7 miliarde lei în preţuri curente, cea ce a constituit doar 59% din nivelul anului 1990. Contribuţia sectorului agricol la Produsul Intern Brut a scăzut de la 31,2% în 1990 până la 12,2% în 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.