Producţia industrială a ţării s-a majorat cu 6,7 %

Producţia industrială s-a majorat cu 6,7 %, în prima jumătate a anului 2013 faţă de perioada similară din anul 2012. Creşterea indicelui de producţie s-a majorat datorită industriei extractivă şi prelucrătoare, care a înregistrat creşteri ale volumului producţiei cu 13, 3% şi, respectiv, 8,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, transmite IPN.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, industria alimentară şi a băuturilor în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 2,9%, ceea ce a generat creşterea indicelui general pe industrie cu 0,8%. Volumul producţiei a crescut în special la fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon – cu 32,2%, motivând creşterea pe total industrie cu 0,2%, fabricarea produselor lactate – cu 27,0% , motivând creşterea pe total industrie cu 0,9%. Creşteri industriale au fost modificate şi de industria fabricarea vinului, cu 10, 8 %, iar industria de prelucrare şi conservare fructelor şi legumelor cu 9,2%, motivând creştere industrială cu 0,3 %.

În acelaşi timp, s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 90,7%, generând descreşterea indicelui general cu 2,7%.

În ianuarie-iunie 2013 sectorul energetic a înregistrat reducere a volumului producţiei cu 3,5% faţă de ianuarie-iunie 2012, pe seama aprovizionării cu aburi şi apă caldă – cu 5,5%, iar în producţia şi distribuţia energiei electrice – cu 2,7%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.