Producerea energiei regenerabile a crescut în şapte ani de la 4% la 15 %

Producerea energiei regenerabile în Republica Moldova a crescut de la 4% în 2010 la aproape 15% în 2017. Majorarea se datorează în mare parte susținerii financiare care a venit din partea Uniunii Europene, prin Proiectul Energie și Biomasă, care se încheie la sfârșitul anului curent, transmite IPN.

Vineri, 28 aprilie, la un club de presă, ministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că anul viitor din bugetul de stat se vor aloca 200 de milioane de lei pentru proiecte de eficientă energetică, cu 100 de milioane mai mult faţă de anul curent. Potrivit lui Octavian Calmâc, autoritățile vor spori investițiile în proiectele de eficiență energetică, fiindcă finanțările europene din ultimii şapte ani în acest sens au demonstrat că sunt foarte multe avantaje în sectorul economiei naţionale.

Octavian Calmâc spune că urmează anul viitor să fie atrase în economia națională mult mai multe proiecte externe de acest fel. Proiectul Energie şi Biomasă, implementat din 2010, a permis ca în Republica Moldova să fie dezvoltat sectorul energiei pe bază de biomasă, care aduce deja beneficii economiei naţionale. „Implementând tehnologiile europene, vedem la o distanță de şapte ani numeroase avantaje, unul dintre ele este consumul redus de energie”, a subliniat ministrul.

Proiectul urmează să fie finalizat în decembrie 2017. În cadrul acestuia, 100 de întreprinderi producătoare de biocombustibil au generat deja peste 300 de noi locuri de muncă în Republica Moldova, iar mii de consumatori casnici şi-au montat instalații pe bază de biomasă. La fel, asemenea echipamente au fost montate în aproape 200 de instituții publice şi private.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, are un buget de 9,41 milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane euro, oferiți de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560 000 euro).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.