Producătorii moldoveni vor trebui să depună eforturi considerabile pentru a face faţă concurenţei pe piaţa europeană, afirmă Cesare de Montis
Pe piaţa europeană produsele moldoveneşti vor trebui să concureze cu cele prezente aici de mult timp şi nu va fi o sarcină uşoară pentru producători, a declarat şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, Cesare de Montis, joi, 15 noiembrie, în cadrul forumului „Agrobusiness-ul din Moldova: Propulsor al Creşterii Economice”.
Potrivit oficialului european, chiar şi în condiţiile în care R. Moldova va obţine preferinţe comerciale autonome, nu există o altă modalitate de a pătrunde eficient pe piaţa UE decât a accepta concurenţa în ceea ce priveşte preţurile şi calitatea produselor.
Sugerând câteva priorităţi care, în opinia sa, ar putea să ajute Moldova să fie mai bine pregătită pentru a face faţă concurenţei, Cesare de Montis a menţionat pe primul loc calitatea produselor. Consumatorii europeni pot să plătească preţuri mari, însă sunt destul de pretenţioşi în ceea ce priveşte calitatea, a subliniat oficialul. Nici preţurile nu sunt de neglijat. Europa îşi permite să importe produse la cel mai bun preţ, a precizat Cesare de Montis. Exemplificând, a menţionat că vinurile din Chile sunt importate în Europa cu 0,25 euro pentru un litru. Pentru a concura cu aceste vinuri Moldova trebuie să-şi reducă la maxim costurile de producţie. Se impune o eficientizare a întregului sector agricol, de la munca în câmp până produsul final. Pentru aceasta e nevoie de eforturi uriaşe şi investiţii foarte mari orientate spre modernizarea sectorul agricol.
Pentru că consumatorii europenei preferă produse de branduri cunoscute, Cesare de Montis a recomandat R. Moldova să-şi promoveze produsele cât mai eficient posibil.
Oficialul european a mai menţionat că sectorul agricol este la moment fundamental pentru R. Moldova, iar situaţia nu se va schimba în viitorul apropiat, din care cauză a sugerat necesitatea eforturilor susţinute pentru îmbunătăţirea activităţii şi eficacităţii acestui sector.
Apropierea de piaţă UE cu cei 500 mln de consumatori este o oportunitate fantastică pentru Moldova. În urma ultimului val de extindere a UE am ajuns să împărtăşim o frontieră, deci este o şansă pe care nu trebui să o rataţi. O a doua mare oportunitate pentru Moldova va fi comerţul asimetric fără taxe vamale, a subliniat Cesare de Montis. Oficialul european a spus că nu poate să prezică poziţia statelor membre privind acordarea R. Moldova a preferinţelor comerciale asimetrice, dar a dat asigurări că Comisia Europeană va fi cât de convingătoare posibil ca să ajungă la un rezultat scontat.