De la 1 ianuarie producătorii de ouă sunt obligaţi să le ştampileze. Pe fiecare ou se va indica: ţara de origine (MD), localitatea (Donduşeni), codul întreprinderii şi data producerii. De asemenea, va fi marcată şi categoria. Cifra 1 înseamnă că pasărea este crescută la sol, cifra 2 indică că pasărea este crescută liber, iar 3 – în cuşcă, transmite Info-Prim Neo. Guvernul a aprobat hotărârea încă în 2010, însă implementarea ei a fost amânată pentru începutul anului 2012 din cauză că nu toţi producătorii aveau tehnologiile necesare. Producătorii care nu se vor conforma deciziei vor fi doar avertizaţi în primele săptămâni ale anului, după care şi amendaţi. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a comunicat că verificările vor începe în a doua parte a lunii ianuarie. „Dacă pe piaţă vor fi ouă care nu au ştampile, atunci Agenţia Sanitară Veterinară va lua măsuri ”, a declarat Vasile Bumacov. Solicitat de Info-Prim Neo, unul din producători, Ion Bâzgu, directorul „Avicola Moldova”, a spus că sută la sută toate întreprinderile specializate în producţia de ouă au echipamentul necesar. „Norma nu se discută, dar se îndeplineşte”, a spus producătorul. Potrivit lui Ion Bâzgu, preţul la ouă nu se va ridica din cauza noii măsuri impuse. Directorul fabricii de ouă din Târnova, raionul Donduşeni, Tudor Sârbu, a spus că pentru marcarea ouălor a cumpărat echipament la preţul de 250 de mii de euro. Acum este pus în situaţia dă disponibilizeze câţiva angajaţi. „Din 20 de oameni care lucrau la întreprindere pe 10 trebuie să-i dau afară. Înainte oamenii sortau manual ouăle, dar acum avem acest echipament”, a spus producătorul. Potrivit lui Tudor Sârbu, întreprinderea va avea însă cheltuieli suplimentare pentru lumină, gaze şi alte servicii. Valabilitatea ouălor este de 90 de zile şi se păstrează la 4 °C.