Producătorii de mere estimează o recoltă mai mică, dar îi îngrijorează mai mult vânzările

Recolta de mere din acest an este estimată la 485 de mii de tone. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta va fi cu 180 de mii de tone mai mică decât anul trecut, a precizat directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, citat de Vocea Basarabiei.

La conferința anuală Prognosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA), Iurie Fală  a spus că, deși recolta în acest an va fi mai mică, va depăși recolta medie din ultimii 10 ani și va fi mai mare decât în anii 2010-2021, potrivit estimărilor Moldova Fruct.

În Moldova cea mai mare pondere o au soiurile Idored, Golden Delicious, Gala și Florina. Producătorii spun că cea mai mare problemă va fi nu recolta mică, dar piețele de desfacere, în condițiile în care Moscova a impus embargou la importul mere și alte fruct din Republica Moldova.

Moldova Fruct a înaintat o adresare către instituțiile statului în care solicită ca Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  să ia măsuri de deblocare a exportului în Rusia. S-a solicitat intensificarea controlului fitosanitar astfel în cât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești destinate fie pentru piața locală, fie pentru piața de export, notează IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.