Producătorii de grâu au potenţial de export, ministrul agriculturii
În prima etapă au fost recolate 780 de mii de tone de grâu, 250 de mii de tone de orz, 20 de mii tone de mazăre boabe şi 40 de mii de tone de rapiţă, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc, la o conferinţă de presă luni, 9 august, transmite Info-Prim Neo.
Circa 300 de mii tone din grâul recoltat este grâu alimentar. Plus 60 de mii tone aflate în rezerva de stat, constituie o cantitate suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării. De asemenea, există şi potenţial de export – 240 de mii tone de grâu furajer, 50 de mii tone de orz şi 25mii tone de rapiţă, a comunicat ministrul.
„Producătorii agricoli pot conta pe preţuri la cereale mai mari decât în anul trecut, dacă îşi vor comercializa producţia mai târziu, peste 2-3 luni, când preţurile pe piaţă se vor stabiliza. Se vorbeşte tot mai insistent despre creşterea preţului la cereale la bursele internaţionale, astfel că e necesar să mai aştepte un pic, să păstreze cerealele la combinatele cerealiere care emit certificate de depozit. MAIA a promovat pe larg acest sistem al certificatelor de depozit, avantajele lui pentru producători şi vedem că apar primele rezultate”, a menţionat Valeriu Cosarciuc.
Potrivit ministrului, nu există niciun motiv de îngrijorare. Având în vedere deficitul de cereale din Federaţia Rusă şi alte ţări, producătorii vor putea să exporte cerealele pe aceste pieţe. Moldova poate exporta într-o lună pe căile ferate doar 40 de mii tone de cereale, iar prin terminalul cerealier de la Giurgiuleşti 10 mii de tone.
În ceea ce priveşte culturile care urmează a fi recoltate în etapa a II, ministrul a spus că acestea sunt toate de o calitate mai bună. „Aşteptăm o recoltă de porumb de 1,4 milioane de tone, faţă de 1 milion tone în 2009, floarea soarelui – 500 de mii tone, faţă de 300 mii tone anul trecut, iar la sfecla de zahăr recolta în anul curent va fi de 900 de mii de tone, faţă de 300 de mii tone în 2009.Astfel că evoluţia sectorului agricol până la sfârşitul anului se aşteaptă a fi una bună”, a conchis ministrul agriculturii.