Producătorii de conserve cer ajutorul statului în achitarea ratelor la creditele accesate. Directorul fabricii de conserve „Fortuna-Plus” din Criuleni, Ilie Vainrub, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă, dar şi a dificultăţii lansării pe noi pieţe de desfacere, fabricile de conserve de mărimi medii riscă să dispară, transmite IPN.
Omul de afaceri a spus că, în decembrie anul trecut, responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au promis un mecanism de subvenţionare pentru fabricile de conserve, în sumă de 500 de milioane de lei, şi au îndemnat managerii să depună dosarele pentru a primi finanţările, dar după ce toate etapele au fost parcurse, statul nu şi-a onorat promisiunile. Recent şi prim-ministrul Chiril Gaburici a promis că Guvernul va acorda atenţia cuvenită ramurii agricole, dar lucrurile nu s-au mişcat din loc. Producătorii de conserve cer statului ajutor financiar, chiar şi sub formă de credit, dar cu o dobândă rezonabilă, ca să evite punerea sub sechestru a întreprinderilor din cauza datoriilor.
Directorul fabricii de conserve din Cantemir, Nicolae Covali , a spus că de aproape 2 ani producătorii de conserve apelează la toate organele statului pentru a salva ramura. De fiecare dată sunt îndemnaţi să găsească noi pieţe de desfacere, dar acest lucru nu poate fi făcut într-un an sau doi – spune Nicolae Covali, motivând că piaţa UE nu duce lipsă de conserve, dar şi producătorii autohtoni au nevoie de susţinere pentru a corespunde standardelor europene.
„Va dura mult timp până vom intra pe această piaţă, noi încă nu cunoaştem standardele lor. Este extraordinar de greu să ne descurcam în acest moment. Ne aflăm în prag de colaps. Acum 20 de ani, în Moldova erau 30 de întreprinderi gigant de conserve, din care au rămas câteva întreprinderi. Specialişti au rămas foarte puţini şi este foarte greu să pătrundem pe alte pieţe de desfacere. Acum exportăm în Kazahstan, dar nimeni nu ne garantează că nu ne va fi tăiată calea şi în această ţară”, a declarat Nicolae Covali.
Acesta a adăugat că în depozitele fabricii pe care o conduce se află conserve produse încă anul trecut, în sumă de 7 milioane de lei, şi care urmau să fie exportate pe piaţa rusă, în baza contractelor deja semnate. În situaţia în care exportul şi vânzările au scăzut, producătorii de conserve nu au bani să-şi achite datoriile faţă de bănci. Nicolae Covali spune că anul curent trebuie să plătească dobânzi de peste 700 de mii de lei, dar întreprinderea nu are aceşti bani. Fără intervenţia statului, omul de afaceri spune că nu are cum să se descurce.
La conferinţă s-a mai spus că în depozitele fabricilor de conserve din ţară se află marfă estimată la 250 de milioane de lei. Termenul de valabilitate, care este de 3 ani, este expirat pe jumătate şi există riscul să nu mai existe cerere pentru această producţie.