Producătorii agricoli sunt stimulaţi să se asocieze în grupuri

Banca Mondială, sub egida Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, oferă granturi pentru grupurile de producători agricoli, în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Granturile sunt alocate pentru achiziţionarea echipamentului tehnologic şi utilajului destinat infrastructurii post-recoltare. Suma maximă oferită va fi de 350 de mii de dolari pentru un grup de producători, transmite IPN.

Proiectul este lansat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii. Directorul adjunct al unităţii, Olga Sainciuc, a spus că pentru crearea unui grup de producători este nevoie de cel puţin 5 fondatori. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 3 ani de activitate în domeniul horticol, să demonstreze că au făcut investiţii în sector şi să nu aibă restanţe la bugetul public.

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că acest proiect vizează îmbunătăţirea performanţelor producătorilor agricoli prin crearea grupurilor de producători. Potrivit ministrului, în Moldova nu există deocamdată noţiunea de grup de producători agricoli ca entitate juridică, dar s-a elaborat deja un proiect de lege care urmează să fie examinat în Parlament şi care va reglementa activitatea acestor grupuri. Ministrul a mai spus că este nevoie ca producătorii agricoli să se unească în grupuri pentru a facilita accesul pe pieţele de desfacere.

Valoarea proiectului este de 27 de milioane de dolari. Prin intermediul proiectului se propune ca să fie create cel puţin 50 de grupuri de producători agricoli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.