Cu începere de la 1 februarie, producătorii agricoli pot depune cereri pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2018, a comunicat într-o conferință de presă directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, citat de IPN.
În bugetul de stat pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este prevăzută suma de 900 mln lei. Prioritar vor fi oferite subvenții pentru cele 1500 de cereri rămase de anul trecut, în sumă de 220 mln lei. În Fondul viei și vinului urmează să fie transferați 46 mln lei. Astfel că suma reală rămasă pentru procesul de subvenționare a anului 2018 este de 633 mln lei.
Referitor la prioritățile de subvenționare, directorul AIPA a spus că acestea vor fi domeniile cu valoare adăugată înaltă. Subvenții se vor aloca pentru sporirea competitivității prin modernizarea producției, pentru plantarea livezilor și a viilor, pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale, dar și edificarea unor obiective importante în mediul rural.
„O noutate în procesul de subvenționare din acest an este subvenționarea în avans. Acum lucrăm asupra conceptului. Sperăm că în primăvară va fi gata. Subvenționarea în avans vine în sprijinul tinerilor cu idei, care vor dori să se lanseze în afaceri. O altă noutate este subvenționarea promovării producției. Acesta măsură a fost prevăzută și în anul trecut, dar trebuie să mai lucrăm la ea, ca să fie solicitată”, a mai spus Nicolaie Ciubuc.
Subvențiile oferite producătorilor tineri vor fi mai mari cu 15 la sută. Ministrul agriculturii, Liviu Volconovici, prezent la conferință, a precizat că subvențiile pentru tinerii producători vor constitui 5% din totalul subvențiilor acordate. De subvenții majorate vor beneficia și femeile cu afaceri în agricultură.
Subvenția pe care o poate primi un producător este de până la 3 mln lei. Grupurile de producători pot primi 4,5 milioane de lei. În 2017 au fost depuse 7800 de cereri de subvenționare.