Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul Uniunii Europene în anii următori. Este responsabilitatea comună să fie urmăriți posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență, a declarat procurorul-șef al Parchetului European Laura Codruța Kövesi. „Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a menționat oficiala la panelul de discuții „Democrație, bună guvernare și stat de drept: reformele necesare pentru a adera la Uniunea Europeanăˮ, desfășurat în cadrul Forumului EUROSFAT 2023, transmite IPN.
Procurorul-șef european a spus că este important să se inițieze procesul de armonizare a legilor moldovene cu cele europene, mai precis legislația privind prevenirea și combaterea corupției și a fraudei la interesele financiare ale Uniunii Europene.
„Procesul de aderare la Uniunea Europeană este deseori prezentat în termeni tehnici: armonizarea legislativă, negocieri de capitole, alinierea la standarde europene, reforme structurale, dar acest mod de abordare trebuie schimbat de către moldoveni. Tot ce faceți pentru a deveni membri ai Uniunii Europene faceți pentru voi, nu pentru că doriți să fiți alături de europeni, ci pentru că voi înșivă vă considerați pe europeniˮ, a remarcat Laura Codruța Kövesi.
Forumul este organizat de către Centrul de Expertiză Europeană „Europuls” din România și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” din Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, a Uniunii Europene și a Fundației „Friedrich Ebert”.