Procurorul general trebuie să explice cetățenilor cum s-a produs frauda bancară, opinie

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, trebuie să ducă la bun sfârșit dosarul privind furtul miliardului și să le explice clar cetățenilor Republicii Moldova cum s-a produs frauda bancară, cine se face vinovat și cum a avut loc concret acest furt. De această părere este Vladimir Bolea, deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, blocul ACUM. Potrivit lui, sunt câteva dosare de rezonanță care vor demonstra sau nu dacă justiția a început să funcționeze, transmite IPN.

Potrivit deputatului, comisia parlamentară care s-a ocupat de studierea acestei chestiuni a prezentat unele nume care ar fi implicate în furtul miliardului, însă deputații, spune parlamentarul, nu sunt anchetatori ca să desfășoare anchete și să aducă anumite acuzații. „De aceea, eu cred că cel mai bine ar fi ca acest lucru să-l facă Procuratura Generală sau măcar Curtea de Conturi sau alt organ care are asemenea obligațiuni”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Potrivit lui, dacă Procuratura se va ocupa de cele mai răsunătoare dosare printre care caracterul captiv al statului, furtul miliardului, acest lucru va vorbi despre faptul că justiția a început să lucreze în Republica Moldova. „Noi vrem să vedem încheiate toate aceste acțiuni. A fost sau nu statul captiv? Referitor la deputații cărora le-a fost retrasă imunitatea, au început anumite acțiuni față de acești oameni. Trei deputați din partea Partidului Șor și unul democrat. Noi vrem să vedem finalizat dosarul intentat față de Ilan Șor”, a declarat deputatul PAS.

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că în ceea ce privește furtul miliardului, Guvernul Republicii Moldova caută soluții pentru a retrage de pe umerii bugetului o parte din dobânda pe care o achită pentru garanțiile de stat acordate pentru acoperirea fraudei bancare. Astfel, executivul va face rost de aproximativ un miliard de lei în 2020 care va putea fi folosit pentru subvenții agricultorilor, majorarea unor anumitor indemnizații sau să fie acordate anumite sume pentru asigurarea medicală și socială. „În ianuarie, februarie vom vedea proiectele pe care le va pregăti Guvernul pentru soluționarea acestei probleme”, a adăugat socialistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.