Procurorul general şi ministrul justiţiei trebuie excluşi din CSM, experţi
Reforma în sectorul justiţiei trebuie să vizeze obţinerea independenţei instituţionale şi personale a justiţiei, prin integritatea şi responsabilitatea membrilor săi. Actuala reformă ar trebui să reducă la minimum influenţa structurală a executivului, în special prin eliminarea prezenţei ministrului justiţiei şi a procurorului general din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De această părere sunt mai mulţi experţi străini, care au analizat implementarea reformei în justiţia din Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Experţii fac parte din Comisia Internaţională a Juriştilor şi s-au aflat în Republica Moldova în toamna anului trecut. Într-un raport pe care l-au făcut recent public experţii menţionează că pentru implementarea corectă a reformei autorităţile trebuie să depună eforturi suplimentare. Măsurile de abordare a corupţiei judiciare implicând persoane private ar trebui să fie completate printr-o acţiune împotriva formelor de corupţie şi alte tipuri de influenţe nedorite exercitate de către executiv, notează experţii.
În opinia lor, procentul redus de achitări în urmăririle penale din Republica Moldova indică o influenţă disproporţionată a procurorilor asupra judecătorilor. Un alt indicator al susceptibilităţii judecătorilor la influenţe nedorite este procentul scăzut de condamnări pentru tortură, în timp ce Moldova are una dintre cele mai ridicate rate de plângeri în acest sens la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Comisia internaţională a juriştilor este îngrijorată de impactul modificării Codului de Procedură Civilă, prin care a fost eliminată cerinţa ca judecătorii din prima instanţă să ofere motivare în cauzele civile. Experţii susţin că această modificare afectează capacitatea sistemului judiciar de a asigura o protecţie eficientă a drepturilor justiţiabililor la un proces echitabil. Comisia a remarcă faptul că această modificare trebuie monitorizată şi să fie abrogată în caz că dă naştere oricăror dificultăţi privind accesul la justiţie.