Procurorul general acuză președintele de ingerință. Maia Sandu: Face front comun cu penalii

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că principiul egalității în colaborarea cu Procuratura a fost neîntemeiat, sistematic și demonstrativ încălcat de președintele țării, care a ales să se impună, de pe poziție de superioritate, în anumite condiții, în raport cu instituția Procuraturii, care este parte a puterii judecătorești. Procurorul general califică respectiva abordare drept una inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat și, prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor. Declarațiile au fost făcute, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, în opt luni de la învestirea Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova, Procuratura în repetate rânduri a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă cu președintele, dar eforturile au fost zădarnice. În toată această perioadă, președinta nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care se confruntă sau cum ar putea să o ajute pentru a redresa situația. Toată colaborarea și interesul șefei statului s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosare individuale. Exact după acest scenariu se derulau și ședințele Consiliului Suprem de Securitate, care se convocau strict pentru ca procurorul general să fie „raportor de serviciu” pe dosare sensibile și spețe individuale.

Procurorul general spune că tentativele sale de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competența Consiliului Suprem de Securitate și că acest lucru reprezintă o ingerință în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetență și lipsă de eficiență din partea Procuraturii. Apogeul colaborării dintre Procuratură și președinte a fost atins la ultima ședință a CSS, spune Alexandr Stoianoglor, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. El spune că, în toată cariera sa de procuror, este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o anterior doar Plahotniuc (fostul lider PDM, n.r.). Potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, ceilalți procurori își exercită atribuțiile în conformitate cu legea.

Alexandr Stoianoglo mai spune că, în cadrul acelei ședințe, președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerând Procuraturii insistent să-i tragă la răspundere penală. El a îndemnat Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale. Alexandr Stoianoglo a îndemnat-o pe Maia Sandu să repună activitatea Consiliului Suprem de Securitate în albia legalității. Concomitent, anunțând că PG se adresează Curții Constituționale cu o sesizare pentru controlul constituționalității includerii procurorului general în componența CSS.

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, președintele Maia Sandu a scris că declarațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, sunt false și iresponsabile. La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie trași la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează procurorul general. Potrivit președintei, înainte să facă declarații, Alexandr Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe, la care el nu a găsit de cuviință să se prezinte.

Șefa statului spune că a cerut procurorului general să aplice legea și să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupție. De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate. În opinia Maiei Sandu, prin declarațiile de azi, actualul procuror general face front comun cu penalii, devenind instrument și complice, în același timp, și își trădează frica față de acțiunile noii guvernări de curățare a sistemului. Oficialul susține că nici Alexandr Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie țara – curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii de influența grupărilor corupte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.