Procurorul capitalei susţine că o cauză a reducerii ratei criminalităţii este exodul hoţilor şi criminalilor peste hotare
Rata criminalităţii în municipiul Chişinău s-a redus, în 9 luni ale anului curent, cu 21,3% în raport cu indicii anului trecut, fiind înregistrate 5075 de infracţiuni. Procurorul municipiului Chişinău, Vasile Pascari, susţine, însă, că aceste cifre sunt relative, deoarece nu prezintă numărul real al infracţiunilor comise în capitală.
Pascari a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, vineri, 13 octombrie, mai mulţi procurorii depistează infracţiuni neînregistrate din cauza „intereselor interdepartamentale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”. De asemenea, în unele cazuri, crima este înregistrată, dar nu este descoperit făptaşul, tot „din interesul cuiva”, a mai spus procurorul, menţionând că astfel de activităţi caracterizează negativ activitatea MAI.
De asemenea, Vasile Pascari susţine că una din cauzele diminuării numărului de infracţiuni se înscrie în contextul exodului cetăţenilor moldoveni în alte ţări. „De rând cu cetăţenii plecaţi la munci, pleacă peste hotare şi hoţii şi criminalii”, afirmă procurorul.
Totodată, potrivit sursei citate, o cauză obiectivă a reducerii ratei infracţionale, în special a delictelor ce ţin de furtul proprietăţii - genul de crime cel mai des întâlnit în capitală -, este trecerea patrimoniului în proprietate privată şi apelarea tot mai frecventă a a proprietarilor la serviciile de pază.
Potrivit datelor statistice ale Procuraturii municipiului Chişinău, de la începutul anului, au fost iniţiate urmăririi penale în 29 cauze de omucideri, 15 cauze pentru vătămarea corporală gravă, 146 – contra patrimoniului, 16 - privind abuzuri şi exces de putere, 9 – de corupere a persoanelor cu funcţii de răspundere, 3 – pentru luare de mită, 12 – pentru violuri şi 9 – pentru trafic de fiinţe umane.
Potrivit lui Pascari, o problemă acută în municipiu rămâne înstrăinarea ilegală a patrimoniului statului. Procuratura a înaintat organelor abilitate 112 recursuri privind anularea unor decizii ilegale. Astfel, în urma intervenţiei procuraturii mun. Chişinău, au fost restituite patrimoniului public circa 2 ha repartizate ilegal de Consiliul municipal Chişinău unor firme, astfel fiind evitată prejudicierea patrimoniului public cu milioane de lei.