Procurorii suspendați din funcție în legătură cu începerea urmăririi penale în privința acestora vor putea presta activități în domenii din sectorul public sau privat. Condiția este ca aceste activități să nu fie legate direct sau indirect cu atribuțiile funcției de procuror. Perioada suspendării din funcție nu va constitui vechime în funcția de procuror, însă se va lua în calcul în vechimea generală de muncă. Un proiect de lege pentru modificarea articolului 55 din Legea cu privire la Procuratură a fost aprobat la ședința Guvernului, transmite IPN.
Pe durata suspendării raporturilor de serviciu, procurorii suspendați se vor putea angaja într-o altă funcție publică în conformitate cu Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, sau să desfășoare activități în domeniul privat. Adică, să poată obține venituri și în baza unor contracte individuale de muncă, ori alte forme de colaborare cu societăți comerciale ori cu alte entități care își desfășoară activitatea exclusiv în domeniul privat, precum și să poată desfășura activitate de întreprinzător sau să poată activități de arbitraj. Orice activitate desfășurată pe perioadă suspendării trebuie să nu afecteze prestigiul și reputația Procuraturii.
Procurorul care nu va fi găsit vinovat de cele imputate va fi restabilit în toate drepturile sale anterioare, inclusiv îi va fi calculată și vechimea în funcție.
Având în vedere că proiectul de lege urmărește conformarea cadrului normativ cu Hotărârea Curții Constituționale, se propune ca modificările ce vor fi operate prin această inițiativă să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Dar mai întâi trebuie să fie votate de Parlament.