Procurorii au reluat urmărirea penală în privinţa unui medic acuzat de malpraxis

Procurorii au reluat urmărirea penală în privinţa şefei Secţiei obstetrică a spitalului raional Teleneşti acuzată de încălcare din neglijenţă a regulilor de acordare a asistenţei medicale în timpul unei naşteri. Procuratura Generală precizează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că urmărirea penală a fost reluată după ce expertiza medico-legală a demonstrat existenţa legăturii de cauzalitate directe între erorile medico-chirurgicale şi consecinţele nefavorabile asupra mamei şi fătului.

Cazul a avut loc în ianuarie 2012, în secţia maternitate a spitalului raional, unde o pacientă fusese internată în săptămâna a 39-a de sarcină, ca urmare a „ruperii premature a pungii amniotice”. După manipulaţiile medicilor în timpul naşterii premature, fătului i-a fost fracturată clavicula, iar mama a suferit complicaţii. Femeia a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale, în urma cărora i-a fost înlăturat uterul şi colul uterin, iar ulterior i-a fost extirpat şi un rinichi.

În cadrul cauzei penale deschise pe marginea acestui caz, procurorii au dispus efectuarea expertizei medico-legale. În concluziile lor din decembrie 2012, experţii moldoveni au arătat că nu există culpa medicilor care au primit naşterea, concluzie menţinută şi în cadrul expertizei medico-legale repetate, din ianuarie 2014, efectuate tot la Chişinău. Astfel, în lipsa probelor care ar fi indicat asupra vinovăţiei medicului, acesta a fost scos de sub urmărire penală.

Pentru elucidarea cazului, în 2014 procurorii s-au adresat autorităţilor judiciare din România pentru efectuarea expertizei medico-legale internaţionale. Recent, experţii români au concluzionat existenţa legăturii de cauzalitate directe între erorile medico-chirurgicale consecutive şi consecinţele nefavorabile asupra mamei şi fătului, şi anume prin decizia de primire a naşterii pe cale naturală, deşi era necesară intervenţia cezariană.

Astfel, odată cu apariţia unor fapte noi, procurorii au dispus reluarea urmăririi penale în privinţa medicului, care riscă până la 3 ani închisoare cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.