Procuratura Generală învinuită de reţinere ilegală şi prezentare de date false

Procuratura Generală este învinuită de reţinere ilegală şi prezentare de date false în cazul reţinerii a 3 persoane acuzate pentru delapidare de fonduri europene. Potrivit avocatului pentru drepturile omului, Violeta Gaşiţoi, reprezentanţii procuraturii ar fi încălcat drepturile omului, iar în acest caz, Republica Moldova va avea încă un dosar de plângere la CEDO, transmite IPN.

Violeta Gaşiţoi, avocatul uneia dintre cele 3 persoane reţinute, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că clienta sa nici nu ar fi avut acces la fondurile europene, fiind o persoană terţă care scria proiecte. „Clienta noastră urma să figureze în acest dosar în calitate de victimă şi nici într-un caz de învinuită. Cineva s-a folosit de numele şi semnătura ei”, a spus Violeta Gaşiţoi.

Avocata presupune că datele din acest dosar au fost prezentate cu scopul de a arăta organismelor internaţionale că procuratura şi organele de drept lucrează la capitolul lupta împotriva corupţiei şi reforma în justiţie. „Republica Moldova a obţinut din partea UE circa 60 milioane de euro pentru reformarea sistemului judecătoresc. Astfel, prin acest caz organele de drept doresc să demonstreze finanţatorilor cum decurge acest proces”, a spus Violeta Gaşiţoi.

Avocatul Roman Zadoinov a menţionat că în timp ce nu există o sentinţă de judecată Procuratura nu are dreptul să folosească termenul de infracţiune. „În Republica Moldova oricine care a avut tangenţă cu o anumită persoană suspectată de anumite ilegalităţi poate fi reţinută pentru a fi obligată să depună mărturii false”, a spus avocatul.

Procuratura Generală a negat acuzaţiile avocaţilor, susţinând că aceştia acţionează în necunoştinţă de cauză. Procurorul Ion Niguriţă, care se ocupă de acest caz, susţine că Procuratura Generală nu urmăreşte scopul de a demonstra ceva instituţiilor europene. „Noi ne facem lucrul conform legislaţiei în vigoare”, a spus Ion Neguriţă, solicitat de IPN.

La 23 septembrie, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care era menţionat faptul că au fost reţinute trei persoane, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, chiar în momentul în care împărţeau o tranşă de 16 mii de euro, obţinuţi prin fraudă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.