Reprezentanții Procuraturii Generale și cei ai Amnesty International Moldova au discutat despre acordul de colaborare semnat între cele instituții în 2010 și posibilitățile de relansare a dialogului, transmite IPN.
Procurorul general Eduard Harunjen a spus că îi pare rău că ședințe comune de lucru nu au mai avut loc și își dorește ca acest lucru să se întâmple pe viitor. „Avem un acord de colaborare care se prăfuiește pe rafturi și vrem să fim utili, să avem o colaborare activă, mai ales că avem aceleași idei și priorități. Și noi, și voi ne dorim ca drepturile omului să fie prioritare”, a remarcat procurorul general.
Mircea Roșioru, adjunctul procurorului general, a notat că marea majoritate a obiectivelor acordului semnat se axează pe instruire în domeniul drepturilor omului, iar reforma procuraturii a avut ca prim criteriu anume acest aspect. „Ne dorim ca acest parteneriat, acest dialog, să fie intensificat, eventual să fie extins actualul acord de colaborare. Din păcate, mandatul procurorilor nu s-a extins, ne-am concentrat pe cauzele penale în principal, dar bineînțeles că aceste cauze penale sunt cele în care drepturile omului trebuie respectate. Senzația procurorilor după ce citim rapoartele Amnesty este că lucrurile sunt privite doar dintr-o singură perspectivă, când avem un parteneriat de regulă ni se cere concursul de a fi antrenați”, a mai spus Mircea Roșioru, subliniind că este important ca cei care se documentează asupra unui subiect să o facă din mai multe surse.
Directorul Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a menționat că acordul de colaborare se axează pe instruire, dar pot fi discutate și alte subiecte și, dacă acordul din 2010 trebuie reactualizat, organizația este deschisă. Amnesty International Moldova funcționează după un principiu diferit de alte organizații, și dacă procurorii cer să li se spună sursele folosite în rapoarte, atunci nici experții din țară nu le cunosc. „Juriștii au căile lor de a comunica cu sursele, atribuția noastră este destul de mică. Noi doar atenționăm că este o încălcare și informația este verificată”, a adăugat Cristina Pereteatcu. De asemenea, aceasta a menționat că strategia Amnesty International Moldova pe următorii ani se axează pe instruirea specialiștilor în domeniul respectării drepturilor omului.
Amnesty International Moldova va invita în anii următori specialiști de înaltă calitate, din țară și de peste hotare, care vor oferi procurorilor informații actualizate la standardele internaționale cum ar fi corect de procedat în diverse situații.