Procesul participativ în stabilirea politicilor reduce riscurile, proiect
Asigurarea unui proces participativ în stabilirea politicilor, inclusiv în elaborarea bugetului, reduce din riscurile stabilirii unor obiective ce nu corespund necesităţilor reale ale societăţii. Teza a fost expusă la o masă rotundă de prezentare a proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului public”, notează Info-Prim Neo.
Participanţii au discutat prevederile proiectului bugetului pe 2012 pe 5 domenii de analiză: sănătate, protecţia grupurilor vulnerabile, educaţie, agricultură, întreprinderi mici şi mijlocii.
„Deşi de bugetul public naţional şi de utilizarea patrimoniului public în mare măsură depinde bunăstarea fiecăruia dintre noi, modalitatea de formare şi cheltuire a bugetului nu este întotdeauna clară şi ridică multe semne de întrebare privind corectitudinea şi eficienţa procesului, a menţionat Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului analitic independent Expert-Grup.
Mai mulţi participanţi la discuţie, printre care şi Eugenia Veveriţă, expert în managementul public, a spus că, spre regret, oamenii nu ştiu prea multe despre cum se utilizează banii pe care îi transferă în buget prin taxe şi impozite. Practic li se impun unele politici economice şi sociale, deşi ar trebui ca bugetul să fie elaborat nu de sus, ci de joc, şi oamenii să determine deciziile autorităţilor publice centrale şi locale.
Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Micului Business, a spus că deseori transparenţa în procesul bugetar se mimează. Reprezentanţii oamenilor de afaceri, ai sindicatelor sunt invitaţi la şedinţele de dezbatere a proiectului Legii bugetului, dar propunerile nu întotdeauna se iau în considerare. Nu este clar de ce sunt susţinute de buget unele întreprinderi şi de ce nu le este acordat acest sprijin altora.
Experţii şi alţi participanţii la masa rotundă au propus să se respecte termenele de prezentare pentru consultări publice a proiectelor Legii bugetului şi politicii fiscale, pentru a da posibilitatea actorilor economici, sociali şi politici să-şi expună opinia. O altă propunere ţine de efectuarea şi prezentarea publică a rezultatelor obţinute pentru fiecare program, parte a bugetului sau care este finanţat din buget.
Proiectul „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului publicˮ va fi realizat de către Centrul analitic independent Expert-Grup şi va fi finanţat de Programul Buna Guvernare a Fundaţiei Soros.