Procesul electoral, marcat de încălcări în prima jumătate a zilei
Procesul electoral a fost marcat de încălcări în prima jumătate a zilei, constată Asociaţia Promo-LEX, care a delegat 270 de observatori în şapte circumscripţii electorale.
Pe lângă regiunea transnistreană, monitorizată tradiţional de Promo-LEX, la aceste alegeri asociaţia observă desfăşurarea scrutinului şi la Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă. Aceste raioane mărginesc regiunea transnistreană şi găzduiesc secţii de votare speciale destinate alegătorilor cu domiciliul în regiunea transnistreană, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui raport preliminar difuzat de Promo-LEX, în cadrul scrutinului din 29 iulie autorităţile nu au asigurat suficient protecţia secţiilor de votare, siguranţa alegătorilor şi a membrilor birourilor de votare. Alegătorii sunt intimidaţi prin prezenţa colaboratorilor forţelor de ordine. La fel, nu au fost respectate întocmai procedurile de sigilare a urnelor, în special a urnelor mobile, iar în unele localităţi mai erau prezente unele afisaje electorale.
Potrivit lui Ion Guzun, jurist Promo-LEX, doi colaboratori de poliţie şedeau pe un scaun la intrarea în secţia de votare din satul Berezchi, raionul Anenii Noi, iar membru al biroului electoral al secţiei de votare din satul Chirilovca, raionul Floreşti, era în stare de ebrietate la deschiderea secţiei.
Observatorii Promo-LEX menţionează că au sesizat câteva cazuri în care o singură persoană solicita din nume propriu deplasarea urnei mobile pentru alte câteva persoane. În unele secţii de votare sunt insuficiente buletinele de vot, iar reprezentanţii altor secţii de votare din regiunea transnistreană nu aplică ştampila „29.07.09 Alegeri” pe fişele de însoţire a buletinelor de identitate.
„În satul Lalova, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 6 mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale. În satul Slobozia-Horodişte, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 3 mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale. În satul Roşcana, raionul Rezina, buletinele de vot primite în secţia de votare sunt cu 18 mai puţine decât numărul persoanelor indicate în listele electorale”, se menţionează în raportul Promo-Lex.
Monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie în şapte circumscripţii electorale este un proiect realizat de Asociaţia Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009”.