Procesul electoral din Republica Moldova a avut un caracter concurenţial. Alegerile s-au desfăşurat în mare parte liber, chiar dacă pe alocuri au fost influenţate de anumite aspecte negative. La aceste concluzii au ajuns experţii Platformei europene pentru alegeri democratice, care au observat procesul electoral începând cu data de 26 noiembrie. Experţii sunt reprezentanţi ai diferite organizaţii din Parteneriatul Estic, din Rusia, dar şi din alte state. În Moldova aceştia colaborează cu Asociaţia Promo-LEX.
Lilia Shibanova, reprezentanta Asociaţiei „Golos” din Rusia, a remarcat, într-o conferinţă de presă la IPN, că retragerea unui partid din cursa electorală pe ultima sută de metri a fost un derapaj al procesului electoral. Din punctul de vedere al experţilor, retragerea concurentului nu a fost suficient argumentată de către instanţele abilitate.
Cât ţine de legislaţia electorală, Lilia Shibanova a remarcat că experţii o consideră destul de bună pentru a permite desfăşurarea corectă a alegerilor. A fost menţionată posibilitatea de participare la alegeri a candidaţilor independenţi, dar că aceştia totuşi au condiţii mai proaste decât ceilalţi concurenţi electorali.
Experţii au apreciat înalt mecanismul de împiedicare a votului multiplu, iar tentativa de a introduce sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor, care – chiar dacă nu a activat în majoritatea timpului – pe viitor poate deveni un instrument util în procesul electoral.
Lilia Shibanova a subliniat că în urnele de vot nu era destul loc şi ar fi trebuit ca secţiile de votare să fie dotate cu un număr mai mare de urne. De asemenea, experţii europeni au spus că autorităţile trebuiau să deschidă un număr mai mare de secţii de votare la Moscova. Lilia Shibanova chiar a remarcat că imaginile cu o mulţime de moldoveni care se îmbulzesc ca să voteze vor fi utilizate de maşinăria rusească de propagandă. Reprezentanta Asociaţiei „Golos” a menţionat că, fiind o cunoscătoare a maşinăriei de propagandă rusească, admite că îmbulzeala de la Ambasada Moldovei la Moscova a fost organizată.
Experţii au mai constatat că unele secţii de votare au fost foarte mici sau erau amplasate la etaje cu scări greu de urcat pentru persoanele în etate sau cu nevoi speciale. Cât ţine de votarea în locurile de detenţie, experţii au observat că aceştia au votat cu urna mobilă, iar procesul a fost de durată şi ar fi preferabilă deschiderea unei secţii de votare în incinta penitenciarelor.