Procesul de restructurare a instituțiilor de control a ajuns la etapa finală, vicepremier

Procesul de restructurare a instituțiilor de control a ajuns la etapa finală, a informat joi, într-o conferință de presă, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, citat de IPN.

Din cele 60 de instituții cu funcții de control au rămas 13. Acestea sunt: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Supravegherea Tehnică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenția Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și cele trei instituții cu anumite atribuții de control, stabilite în legislația sectorială, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

„Până la finele acestei luni, vom elabora regulamentele de funcționare a acestor entități, ca din anul viitor să înceapă a activa având la bază principii noi”, a subliniat vicepremierul. Controalele vor fi neapărat planificate. Agenții economici vor fi notificați din timp despre acestea. Dreptul de a efectuata controale inopinate se păstrează pentru ANSA și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. ANSA va verifica tot ce ține de calitatea produselor agroalimentare și procesate, iar Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței – produsele industriale.

„Încercăm să reducem constant presiunea asupra mediului de afaceri, astfel ca să excludem abuzurile, să existe o previzibilitate pentru agenții economici, dar avem și grijă ca pe piață să fie livrate doar produse inofensive și calitative”, a mai spus Octavian Calmâc. În scurt timp va fi creat Consiliul Național pentru examinarea problemelor sistemice privind aplicarea legislației în domeniul controlului de stat. Ministerul Economiei și Infrastructurii va sistematiza toate petițiile care vin de la agenții economici și de la consumatori. De asemenea se lucrează asupra digitalizării procesului de control. Toate deciziile inspectorilor vor fi plasate pe un site, care va putea fi accesat de către agenții economici.

În paralel cu reforma instituțiilor de control, a fost anunțat un amplu program de verificare a modului de respectare a drepturilor consumatorilor. „E vorba atât de consumatorii care procură produse la piețe, în magazine, dar și care își alimentează automobile la benzinării. În cadrul programului vor fi verificate aspectele metrologice (cântarele, corectitudinea livrării benzinei livrate la pompă). La etapa inițială, inspectorii vor face vânzătorilor recomandări, ca să se încadreze în standardele stabilite, iar dacă nu se vor conforma, vor fi aplicate toate măsurile administrative prevăzute de legislație”, a comunicat ministru al economiei și infrastructurii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.