Procesul de modernizare în Republica Moldova a demarat într-o manieră foarte concretă, iar a doua etapă este europenizarea, ambasadorul Iurie Reniţă
Ambasadorul moldovean în România, Iurie Reniţă, susţine că procesul de integrare europeană a demarat la Chişinău prin modernizarea ţării. „Evident că venind în Europa este necesar să-ţi faci bine tema pentru acasă, procesul de modernizare a demarat într-o manieră foarte concretă, iar a doua etapă este europenizarea Republicii Moldova”, a declarat pentru Agerpres, Iurie Reniţă, citat de Info-Prim Neo.
Ambasadorul susţine că odată cu venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, s-au produs şi se produc multe reforme în interiorul ţării, în sensul modernizării ei. „Vă asigur că la Chişinău conştientizează foarte bine şi lumea, dar şi conducerea actuală, că în Europa nu vom merge cu lecţia nepregătită de acasă”, a declarat Iurie Reniţă.
Ambasadorul a precizat că este foarte important ca Republica Moldova sa înveţe din experienţa României, ţară care a reuşit în procesul de integrare. Potrivit diplomatului moldovean, un rol deosebit în integrarea europeană îi revine şi diplomaţiei de la Chişinău. „Factorul diplomatic este unul mobilizator. Recent, s-a produs un eveniment care în istoria diplomaţiei de la Chişinău nu s-a mai produs niciodată, a fost profesionalizat corpul ambasadorial. Este pentru prima dată când ambasadorii sunt oameni care vin din diplomaţie”, a spus Reniţă.
În ceea ce priveşte recentele articole apărute în presa britanică, germană sau italiană în care era criticată România că favorizează, prin acordarea unui număr mare de cetăţenii române moldovenilor, intrarea acestora „pe uşa din dos” în UE, Reniţă le sugerează celor care abordează astfel de subiecte să aibă mai multă documentare şi mai multă claritate asupra situaţiei reale din Republica Moldova.
„În Republica Moldova, există o extraordinară dorinţă a populaţiei de integrare europeană. Vorbim de 80-85% din cetăţeni care îşi doreşte integrarea, apartenenţa la valorile europene. Atunci când se face referire la noi, cred că nu este cea mai corectă abordare. Este o dorinţă şi o voinţă a cetăţenilor şi nu putem vorbi de ceva care ar fi contrar sau care ar compromite nişte valori europene”, a spus ambasadorul. El a menţionat că Republica Moldova este prin excelenţă o ţară europeană”.