Procesul de executare a deciziilor judecătoreşti va fi optimizat, spune ministrul justiţiei
Creditorul va fi obligat să avanseze, în termenul stabilit de către executorul judecătoresc, cheltuielile pentru efectuarea actelor de executare şi să pretindă restituirea lor ulterioară din contul debitorului. În cazul în care există mai mulţi creditori, suma necesară pentru efectuarea cheltuielilor de executare va fi avansată, fie de către unul dintre aceştia, fie de către toţi creditorii, proporţional creanţei, transmite Info- Prim Neo.
Vitalie Pârlog, ministrul justiţiei, a menţionat că modificările aprobate de executiv la Codul de executare au drept scop optimizarea procesului de executare a deciziilor judecătoreşti şi reducerea numărului de decizii neexecutate.
„Lipsa mijloacelor financiare pentru realizarea actelor de executare a condus la faptul că în prezent se atestă o multitudine de cazuri de tergiversare a executării sau chiar de neexecutare. Obligarea creditorului de a avansa cheltuielile de executare, cu restituirea ulterioară a acestora din contul debitorului, va schimba această stare de lucruri , agenţii economici, dar şi alţi creditori nu vor mai aştepta luni de zile ca să-şi obţină datoriile”, a declarat ministrul.
Vitalie Pârlog a menţionat că legislaţia unor asemenea ţări cum sunt: Germania, Franţa, Estonia, Letonia – prevede expres că creditorul este persoana care suportă în prealabil cheltuielile pentru actele procedurale de executare şi, în final, prezintă organului de executare sau instanţei de judecată documentele ce confirmă cheltuielile respective, pentru încasarea lor de la debitor .
Luând în consideraţie faptul că încasările în beneficiul statului constituie peste 50 la sută din valoarea documentelor executorii, întru asigurarea unei executări reale şi depline urmează ca pentru inspectoratele fiscale teritoriale şi alte organe care aplică proceduri de executare silită, să fie prevăzute alocaţii în vederea acoperirii în caz de necesitate a cheltuielilor din partea statului, a precizat ministrul.