Procesul admiterii românilor din afara ţării la studii în România a devenit netransparent şi dificil în ultimii doi ani, scrie presa românească
Procesul admiterii românilor din afara ţării la studii în România a devenit netransparent şi dificil în ultimii doi ani, scrie presa românească.
Potrivit publicaţiei, în privinţa românilor de pretutindeni se conturează o nouă situaţie: declaraţiile de sprijin pompoase sunt în realitate însoţite de o retragere treptată, dar sigură, a ajutorului necesar şi promis.
Cei peste 500 de tineri din R. Moldova care şi-au depus dosarele de admitere la facultăţile din România nu au aflat nici până azi rezultatele. În condiţiile în care anul şcolar în R. Moldova a început deja la 1 septembrie, absolvenţii de liceu care îşi doresc să studieze în România sunt complet debusolaţi. La aceasta se adaugă şi problema vizelor: obţinerea acesteia va dura mai mult de o lună, în cazul în care vor intra la facultate, astfel că vor întârzia la cursuri cu câteva săptămâni şi vor avea mari probleme în aşi găsi un loc de cazare în cămine.
Potrivit sursei citate, România a preferat să introducă un sistem de vize care blochează orice fel de comunicare între cele doua maluri ale Prutului - în ciuda exemplului Ungariei, care acordă vize gratuite cu intrări multiple valabile timp de cinci ani etnicilor maghiari din ţările care nu sunt membre UE.
În anul curent pentru cele 850 de locuri oferite la concurs pentru tinerii din R. Moldova, au fost depuse doar 522 de dosare. Anul trecut, pentru 850 de burse oferite de statul roman au fost depuse peste 2500 de dosare.