Procesele globale pot fi influențate doar împreună, Prof. Dr. Norbert Lammert

Niciun stat european de unul singur nu poate juca un rol suficient de important la nivel global pentru a fi recunoscut. Europa, în limitele frontierelor Uniunii Europene, reprezintă 7% din populația global. Procesele globale pot fi influențate doar atunci când se acționează împreună. Opinia aparține Prof. Dr. Norbert Lammert, ex-președintele Bundestagului german și actual președinte al Fundației Konrad Adenauer, și a fost exprimată într-un interviu acordat Agenției IPN.

Potrivit lui Norbert Lammert, faptul că Germania este recunoscută și poate avea o influență dincolo de continentul european, într-un context internațional, se datorează în mare măsură apartenenței sale la Comunitatea Europeană. „Procesul de unificare europeană a avut o importanță deosebită pentru noul început politic și economic al Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Revenirea Germaniei în comunitatea europeană și internațională a statelor, nu numai că a fost însoțită în timp de acest proces de unificare europeană, dar nici nu ar fi fost posibilă fără această includere într-o dezvoltare europeană comunăˮ, a spus Norbert Lammert.

Ex-președintele Bundestagului german a precizat că nu a fost un proces lipsit de controverse la început. O parte considerabilă a publicului german, a sistemului politic, inclusiv a sistemului de partide concurente, a perceput decizia lui Konrad Adenauer, cancelarul întemeietor al Republicii Federale Germania, în favoarea includerii Germaniei în comunitatea europeană de state ca un refuz al restaurării unității germane și, prin urmare, a pledat, mai curând, pentru o poziție neutră decât pentru includerea țării în comunitatea occidentală de state. Konrad Adenauer și Uniunea Creștină, pe care o conducea la acel moment, erau însă convinși că drumul spre refacerea unității germane trece prin Europa.

Norbert Lammert  a mai spus că dezvoltarea economică a Germaniei, pe care mulți au considerat-o un „miracol economic”, a fost, de asemenea, în mare măsură legată de apartenența ei la o mare piață comună, care depășea cu mult granițele propriei sale țări și care a determinat tot mai multe state, inițial vest-europene, să dorească să adere la ea și la comunitatea de state asociată cu aceasta.

Întrebat când a devenit unitatea europeană cu adevărat tangibilă pentru cetățenii germani, Norbert Lammert a spus că a fost un proces care a început foarte devreme, atunci când, odată cu înființarea Comunității Economice Europene și semnarea Tratatelor de la Roma, mulți tineri angajați au demontat, împreună cu colegii lor francezi, barierele care existau între granițele dintre Germania și Franța. În acea perioadă a existat un mare spirit de optimism și o determinare de a pune capăt rivalităților care au măcinat timp de decenii și secole Europa, iar atunci când au fost adoptate Tratatele de la Roma și a fost fondată Comunitatea Economică Europeană, aceasta a devenit rapid un model de succes.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.