Procedurile de judecată de durată pot provoca faliment, vinificator

Atunci când își caută dreptatea în instanță, iar procesele de judecată se lungesc, afacerea unui agent economic poate falimenta. O spune administratorul companiei vinicole „Vintage Avenue”, Eugen Bogatîi, care s-a pomenit într-un proces de judecată de aproape doi ani, timp în care nu a putut continua producerea, dar nici să desfășoare proiectele investiționale planificate. Într-un final a obținut câștig de cauză printr-o decizie irevocabilă, însă pârâtul așa și nu i-a întors datoria de patru milioane de lei.

Eugen Bogatîi a declarat, într-o conferință de presă la IPN, că, din 2005, activează în domeniul procesării strugurilor și fabricarea vinurilor în vrac în orașul Bucovăț din orașul Strășeni. În iarna anului 2017, a încheiat un contract de vânzare a vinului cu o companie din sudul Moldovei, iar până în februarie 2018 i-a livrat cantitatea contractată. Compania urma să efectueze plata către vinificator până în luna mai, lucru care nu s-a întâmplat.

După discuțiii cu conducerea acelei companii, a înțeles că nu va obține banii decât prin instanța de judecată. În luna iunie 2018, s-a adresat în instanță pentru a recupera datoria de circa șase milioane de lei. O decizie irevocabilă în această cauză a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție în octombrie 2019. Antreprenorul precizează că, în toată această perioadă, și-a onorat obligațiile față de stat, achitând cu regularitate taxele.

Eugen Bogatîi a depus titlul executoriu și hotărârile instanței la biroul unui executor judecătoresc, iar apoi a început procedura de executare silită. Ulterior, părțile au agreat un grafic de rambursare, conform căruia, din noiembrie 2019 și până în aprilie 2020, datoria urma să fie plătită în întregime. Însă, au fost achitate doar primele două rate, rămânând o datorie de patru milioane de lei. Potrivit lui, se apropie luna august, iar banii așa și nu i-au fost plătiți.

„Nu suntem noi primii și nici ultimii, cu regret, care hotărăsc întrebările între doi agenți economici prin judecățile naționale. Avem și noi această practică și o au și alți agenți economic. Dar întrebarea e alta, sunt mai multe aspecte, dar cea mai dureroasă și greu de înțeles e – cum poți să te adresezi în instanță cu toate documentele în ordine și procesul să dureze mai bine de un an și jumătate? În această perioadă, orice companie, dacă i se scoate 30-50% din rulaj, poate da faliment, orice companie”, a notat administratorul.

Potrivit lui, situația creată nu le-a permis să se dezvolte, să implementeze proiecte investiționale. Pentru prima dată în 15 ani, s-a întâmplat să nu poată activa. Neavând banii de la agentul economic căruia i-a livrat vinul, nu a putut să-și onoreze obligațiunile față de țăranii de la care, de 15 ani, procură strugurii.

La conferință au fost prezenți și reprezentanții țăranilor din trei localități, care au făcut apel către conducerea țării și către organele de drept să intervină în acest caz pentru a-i ajuta. Vinificatorul a declarat că va depune petiții la toate ramurile puterii de stat, inclusiv la Procuratura Generală.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.