Procedura de insolvabilitate va fi simplificată, Valeriu Lazăr
Procedura de insolvabilitate va fi simplificată esențial, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, comentând proiectul noii redacții a Legii insolvabilității, aprobat de Guvern, transmite Info-Prim Neo.
„Insolvabilitatea într-o economie de piață este un fel de purgatoriu. Aceasta curăță spațiul economic de activele nesănătoase, de întreprinderile care au probleme. Noi însă, prin neclaritățile care marchează legea în vigoare, am creat condiții pentru businessul unor persoane care întind procedura de rezolvare a insolvabilității cu anii și, de fapt, situația la întreprinderile respective nu este remediată, ci are lor dezintegrarea activelor acestora”, a specificat Valeriu Lazăr.
Potrivit ministrului, actuala redacție a legii preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu, prevăzând un număr mai mare de instrumente de restructurare a întreprinderilor cu probleme. „Legea în vigoare prevede o singură procedură de restructurare a întreprinderilor în caz de insolvabilitate, dar în redacția nouă sunt prevăzute mai multe, care au drept scop să simplifice și să accelereze valorificarea mai rapidă și mai avantajoasă a masei debitoare, iar în consecință - achitarea creanțelorˮ, a precizat ministrul economiei.
Documentul consolidează instituția creditului, reducându-se costurile de creditare. Sunt stabilite și termenele cât poate dura o procedură de insolvabilitate. „În opina mea , 3 ani trebuie să fie termenul limită. Dacă în această perioadă nu a fost posibil de „însănătoșit” o întreprindere, nu este nicio șansă că lucrul acesta se va întâmpla mai târziu. Iată, avem experiența SA Termocom, problema insolvabilității acesteia este rezolvată de aproape nouă ani. Ultima dată termenul de restructurare a fost prelungit prin decizie de Guvern pe încă trei ani, până în februarie 2012. Dar situația financiară nu s-a îmbunătățit, datoriile istorice de peste circa 2 mlrd lei nu au fost stinse. E adevărat că datoriile curente sunt achitate. De sporirea eficienței SA Termocom nu avem ce spune, pentru că o spun tarifele la energia termică pe care ne-o livreazăˮ, a declarat Valeriu Lazăr.
Adoptarea noii legi a insolvabilități este importantă și în contextul lansării negocierilor privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și comprehensiv cu UE. Vicepremierul a mai adăugat că Ministerul Justiției elaborează în prezent un proiect de lege privind lichidatorii și administratorii procedurii de insolvabilitate, lor revenindu-le un rol important în această procedură.